2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Sedinta Comisiei Nationale pentru Proprietatea Intelectuala

03.06.2011

Pe 12 mai curent la Ministerul Economiei al Republicii Moldova a avut loc sedinta Comisiei Nationale pentru Proprietatea Intelectuala (CNPI), in cadrul careia a fost adoptata structura noii Strategii Nationale pentru Proprietatea Intelectuala pentru anii 2011-2015, care urmeaza a fi adoptata in Republica Moldova pana la finele anului acesta.

„Noua Strategie Nationala pentru Proprietatea Intelectuala trebuie sa contribuie si la dezvoltarea antreprenoriatului inovational. Anume aceasta poate asigura patrunderea pe pietele internationale a produselor noastre inedite, capabile sa ocupe noi segmente pe aceste piete”, a mentionat dl Valeriu Lazar, Viceprim-ministru, ministrul Economiei, in cadrul sedintei CNPI.

La Sedinta prezidata de catre dl V. Lazar, care este si Presedintele CNPI, a fost convocata urmatoarea componenta nominala a acesteia, dupa cum urmeaza: I. Tiganas, vicedirector general AGEPI, N. Buga, director Departament drept de autor si drepturi conexe, AGEPI, secretar al Comisiei, I. Guceac, secretar stiintific general al ASM, P. Sincariuc, sef Directie politici in domeniul tehnologiilor informationale, Ministerul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor, V. Melnic, sef-adjunct Directie avizare a actelor normative, Ministerul Justitiei, E. Paladi, consultant, Directia Control si Destinatii vamale, Serviciul Vamal, Iu. Cater, sef sectie din cadrul Directiei prevenire si combatere a delictelor cibernetice, informatice si transnationale, MAI, V. Verebceanu, director, Directia generala prevenirea coruptiei, CCCEC, V. Chiurcciu, vicepresedinte al Comitetului executiv, sef Directie Generala Dezvoltarea Economica, UTA Gagauzia.

In conformitate cu regulamentul CNPI si cu agenda sedintei de lucru, s-a mai hotarat urmatoarele: AGEPI va initia modificarea Legii nr. 139/2010 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu consultarea prealabila a tuturor persoanelor interesate, si va finaliza activitatea de elaborare a actelor normative subsidiare Legii nr. 139/2010. In privinta Regulamentului privind tarifele minime pentru remunerarea autorilor, grupul de lucru de pe langa Ministerul Economiei va analiza oportunitatea implicarii statului in reglementarea tarifelor minime din domeniul gestiunii colective. Totodata, AGEPI va initia organizarea unor mese rotunde in cadrul uniunilor de creatie referitoare la noile prevederi ale legislatiei privind dreptul de autor si drepturile conexe. Agentia va colabora cu Consiliul Coordonator al Audiovizualului, in vederea incheierii unui Plan comun de actiuni in scopul respectarii dreptului de autor si drepturilor conexe de catre radiodifuzori.

In cadrul aceleiasi sedinte s-a analizat posibilitatea actualizarii componentei Comisiei Nationale pentru Proprietatea Intelectuala, precum si modificarii Regulamentului acesteia in vederea instituirii unui mecanism eficient de realizare a deciziilor CNPI.

Comisia Nationala pentru Proprietatea Intelectuala este un organ consultativ, constituit prin Hotararea Guvernului nr. 489 din 29.03.2008 in scopul coordonarii si asigurarii interactiunii ministerelor, altor autoritati administrative centrale, precum si titularilor drepturilor de proprietate intelectuala in activitatile orientate spre dezvoltarea si consolidarea sistemului national de proprietate intelectuala, combaterea si prevenirea incalcarilor drepturilor de proprietate intelectuala si lupta cu contrafacerea, importul si comercializarea in RM a produselor contrafacute.

Textul complet al Hotararii Sedintei Comisiei Nationale pentru Proprietatea Intelectuala din 12 mai 2011 il puteti accesa aici.