2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Mesajul domnului Francis GURRY, Directorul General OMPI, cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale - 26 Aprilie 2012

18.04.2012

Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale reprezinta o oportunitate de a omagia contributia pe care proprietatea intelectuala o aduce inovatiei si creatiei culturale si beneficiul imens pe care aceste doua fenomene sociale il aduc lumii.

Este o oportunitate reala de a crea o intelegere mai buna a rolului proprietatii intelectuale, ca al unui mecanism de echilibrare intre interesele concurente care inconjoara inovatia si creatia culturala: interesele creatorului individual si cele ale societatii; interesele producatorului si cele ale consumatorului; interesul pentru incurajarea inovarii si creatiei, precum si interesul pentru schimbul de beneficii care deriva din acestea.

In acest an, tematica Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale o constituie Inovatorii Vizionari - persoanele ale caror inovatii transforma vietile noastre. Impactul lor este enorm. Uneori, ele pot schimba modul in care functioneaza societatea.

De exemplu, inovatorul chinez, Cai Lun, a pus bazele fabricarii hartiei - o tehnologie care a transformat totul, pentru ca ea a permis inregistrarea cunostintelor. Apoi a fost inventia literelor mobile, oferita Europei de Johannes Gutenberg, inventatorul presei tipografice, care, la randul ei, a permis difuzarea si democratizarea cunostintelor. In zilele noastre, am asistat la migrarea continutului catre formatul digital si la marea forta de distribuire a operelor creative datorita Internetului si dezvoltarii World Wide Web-ului, pentru care trebuie sa-i multumim lui Tim Berners Lee.

In spatele multor inovatii extraordinare se afla istorii umane extraordinare. In timpurile cand existau putini oameni de stiinta femei, Marie Sklodowska Curie a trebuit sa lupte pentru a se consacra ca om de stiinta, si nu ca sotie a unui savant. Ea, de asemenea, a luptat si cu statutul de imigrant, care muncea intr-o alta comunitate. Dorinta ei de a cunoaste a condus la descoperiri fundamentale pentru care i-au fost decernate doua premii Nobel in doua discipline diferite - in fizica si in chimie - fiind singura persoana care a realizat vreodata acest lucru.

In domeniul artelor, inovarea vizeaza noile modalitati de a vedea lucrurile. Un artist vizionar, un compozitor sau un scriitor este in masura sa arate o modalitate diferita, noua de a privi lumea. De exemplu, Bob Dylan: el a captat ceea ce exista in materie de muzica si a transformat mai multe genuri, punandu-si amprenta in special asupra genurilor folk si rock. Sau sa luam ca exemplu arhitectii – precum Zaha Hadid sau Norman Foste – care transforma peisajele urbane si ne infrumuseteaza existenta intr-un nou mod, tinand seama in acelasi timp de necesitatea de a proteja mediul inconjurator.

Noi suntem dependenti de inovatie pentru a merge mai departe. Fara inovatie am ramane in aceeasi stare ca specie umana. Cu toate acestea, inventiile sau inovatiile - in domeniul sanatatii, de exemplu – au o valoare relativ mica pentru societate daca nu pot fi folosite si impartasite. Aceasta este marea dilema politica. Pe de o parte, costurile inovarii in medicina moderna sunt enorme, iar pe de alta parte, nevoia de compasiune si necesitatea de a impartasi cu ceilalti inovatiile utile este, de asemenea, enorma.

Consider ca trebuie sa privim proprietatea intelectuala ca pe un mecanism care ne da forta de a aborda aceste provocari.

Totusi, trebuie sa atingem echilibrul necesar si de aceea este atat de important sa vorbim despre proprietatea intelectuala. Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale din acest an, doresc sa incurajez, in special tinerii, ca acestia sa se alature dezbaterilor, deoarece proprietatea intelectuala, prin definitie, inseamna schimbare, noutate. Ea este realizarea transformarilor pe care dorim sa le facem in societate.

Detalii: http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/2012/dg_message.html