2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Cazul „FreeTorrents” trimis in judecata

12.05.2011

Procuratura Generala a finalizat urmarirea penala si a transmis in instanta de judecata o cauza penala pe numele administratorului unui web site „torrent”, invinuit de incalcarea dreptului de autor si drepturilor conexe, anunta serviciul de presa al Procuraturii Generale.

Potrivit sursei, Sectia tehnologii informationale si investigatii ale infractiunilor in domeniul informaticii a Procuraturii Generale a declansat aceasta cauza penala in baza sesizarii depuse de Directorul Uniunii Producatorilor de Fonograme si Videograme din Republica Moldova.

Drept rezultat, a fost identificat locul aflarii sistemului informatic care gazduia site-ul „torrent”, administratorul si utilizatorii acestuia, care au creat fisiere de tip „.torrent” si au acordat acces liber publicului de a descarca opere protejate de dreptul de autor sau de drepturile conexe.

Din informatia parvenita de la Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, valoarea drepturilor violate asupra operelor mentionate se cifreaza la 367 de mii de lei, adica daune in proportii deosebit de mari.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, administratorul site-ului a programat, utilizat si gestionat sisteme informatice predestinate valorificarii operelor prin Internet, a efectuat, prin intermediul unor produse program, copierea, incarcarea, prelucrarea, clasificarea, repartizarea, depozitarea si publicarea fisierelor de tip „torrent”, publicarea anunturilor, expunerea copertelor operelor, acordand prin aceasta posibilitatea oferirii si expunerii in regim de acces nerestrictionat publicului, punerii in circulatie, transmiterii cu titlu gratuit, schimbului, fixarii pe suport material a operelor care formeaza obiectul dreptului de autor si al drepturilor conexe.

In corespundere cu materialele cauzei penale, prin aceste fapte invinuitul a contribuit la cauzarea unui prejudiciu de 64.000 de lei titularilor dreptului de autori si drepturilor conexe.

Procurorii informeaza ca faptele celorlalti utilizatori ai acestui web site „torrent” sunt apreciate drept incalcare contraventionala, prevazuta de art. 96 din Codul contraventional, deoarece valoarea drepturilor violate de catre fiecare in parte nu este de proportii mari, adica nu depaseste suma de 50.000 de lei.

Cauza penala va fi examinata de Judecatoria sect. Riscani.

De asemenea, in cadrul urmaririi penale s-a stabilit ca prin intermediul aceluiasi site au fost difuzate materiale video pornografice. Prin urmare, procurorii au inaintat in adresa administratorului o sesizare prin care solicita inlaturarea cauzelor si conditiilor care au contribuit la savarsirea incalcarii, acesta fiind sanctionat contraventional.

Sursa: http://unimedia.md/