2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

„INFOINVENT-2011”, la cea de-a XII-a editie

24.11.2011

Pe 22 noiembrie curent, la Centrul International „MOLDEXPO” a fost inaugurata cea de-a XII-a editie a Expozitiei Internationale Specializate „INFOINVENT-2011”.

Organizat de catre Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), Academia de Stiinte a Moldovei si institutia-gazda, evenimentul se va desfasura pana la 25 noiembrie curent.

La festivitatea de inaugurare au participat reprezentanti ai Parlamentului si Guvernului, institutiilor de cercetare din Republica Moldova, Romania, Ucraina si Rusia. In deschidere, Lilia Bolocan, Directorul general al AGEPI, a spus ca scopul expozitiei este de a promova obiectele de proprietate industriala, produsele si tehnologiile noi, de a efectua un schimb de informatii tehnico-stiintifice si normativ-legislative, precum si de a impulsiona implementarea inventiilor si inovatiilor in productie.

„Expozitia „INFOINVENT” a devenit o platforma de prezentare a celor mai noi inventii si inovatii. Dat fiind ca cel mai important produs este capitalul uman, noi dorim sa promovam proprietatea intelectuala in Republica Moldova. Avem cercetatori si inventatori de talie mondiala si trebuie sa facem totul ca realizarile lor sa fie implementate in productie”, a remarcat Directorul general AGEPI. Membru corespondent al ASM, Ion Tighineanu, Vicepresedintele ASM, a amintit faptul ca, la 15 octombrie curent, la Bruxelles, Republica Moldova a semnat acordul de asociere la programul Uniunii Europene Cadru 7, care va impulsiona colaborarea cercetatorilor si inovatorilor in acest spatiu.

Participantii la „INFOINVENT-2011” au expus circa 400 de inventii, produse si tehnologii noi, soiuri de plante, desene si modele industriale, artizanat si mestesuguri, elaborate in ultimii doi ani. Compania „Comelpro”, de exemplu, a expus macheta primului satelit moldovenesc studentesc, elaborat in colaborare cu Universitatea Tehnica a Moldovei, care va fi lansat pe orbita in urmatorii ani. Tot aici ne-a fost prezentat un sistem automat de dirijare a transportului public, precum si un dispozitiv, care arata soferului distanta dintre alte mijloace de transport, numarul pasagerilor, cati dintre acestia au urcat sau au coborat, cati au achitat plata de calatorie. De asemenea, dispozitivul transmite prin Internet informatia la dispecerat, ca acesta sa stie unde se afla mijlocul de transport.

Solicitat de „TIMPUL”, Ion Sandu, presedintele Forumului Inventatorilor Romani, ne-a spus ca participa la toate saloanele de inventica din lume, insa nu se simte nicaieri mai bine la ca Chisinau. „Aici am simtit un salt calitativ atat prin modul de etalare, cat si prin calitatea inventiilor, prin modul de jurizare. Vin cu multa dragoste la Chisinau, unde ne intalnim cu bucurie cu oamenii de stiinta de aici”, a mai declarat Ion Sandu.

In cadrul expozitiei, Juriul international il va desemna pe cel mai bun inventator al anului, care va fi distins cu Premiul Guvernului Republicii Moldova. De asemenea, participantii vor fi distinsi cu diplome si medalii de aur, argint si bronz instituite de AGEPI, iar o institutie de cercetare-dezvoltare sau invatamant superior urmeaza sa obtina Trofeul OMPI „Intreprindere inovatoare”. Festivitatea de premiere a laureatilor va avea loc pe 25 noiembrie.

De la prima editie a EIS „INFOINVENT”, care a avut loc in 1997, pana in prezent, circa 1000 de expozanti au prezentat spre aprecierea vizitatorilor si a Juriului international peste 3500 de inventii, fiind initiate zeci de parteneriate, al caror obiect il constituite realizarile din domeniul proprietatii intelectuale.

Nicolae ROIBU
(„Timpul”, 23 noiembrie 2011)