Informație generală

Concursul în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri este organizat din anul 2017 de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din România (OSIM) și Oficiul Român pentru Drepturile de autor (ORDA).

Tradițional, concursul este lansat la data de 26 aprilie, cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, sub genericul proclamat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale pentru anul respectiv.

Scopul competiției este creșterea nivelului de cunoștințe în domeniul proprietății intelectuale, formarea și consolidarea abilităților de inovare și creativitate ale tinerilor, sensibilizarea acestora asupra fenomenelor negative de contrafacere și piraterie, dezvoltarea aptitudinilor și spiritului competitiv, dar și a calităților intelectuale ale tinerilor.

La concurs pot participa tineri din Republica Moldova și România, care la data înregistrării la concurs studiază în instituțiile de învățământ secundar (clasele a IX-XII-a), profesional tehnic, secundar și profesional tehnic post-secundar.

Competiția, conform Regulamentului, se desfăşoară în trei etape, după cum urmează:

  • etapa I-a: 26 aprilie – 30 iunie
  • etapa a II-a: 1 iulie – 31 august;
  • etapa a III-a (finală): 1 septembrie – 31 octombrie.

În cadrul primei etape a concursului, sunt admiși toți participanții, care se înregistrează online la adresa propusă de organizatori.

În cadrul etapei a II-a, participanții trebuie să răspundă la o serie de întrebări din domeniul proprietății intelectuale, disponibile doar pentru cei care au fost admiși la cea de-a II-a etapă a concursului.

Pentru etapa a III-a (finală) a concursului, fiecare participant admis trebuie să pregătească o lucrare (prezentare Power Point, piesă, interviu, filmuleț, studiu, desen etc.) în domeniul proprietății intelectuale, conform uneia dintre temele selectate din lista propusă de către organizatorii concursului pentru a III-a etapă a concursului. Lucrările pregătite urmează să fie expediate până la data limită prevăzută în Regulament.

Evaluarea lucrărilor este realizată de către Comitetul organizatoric în cadrul unei ședințe de totalizare, după prezentarea acestora de către finaliștii competiției.

Testimoniale

Alina Mustovici, învingătoarea competiției din 2021

Concursul în domeniul proprietății intelectuale a fost pentru mine o oportunitate strălucită de a încerca ceva nou, de a învăța și de a mă dezvolta. Experiența m-a ajutat să ies din zona de confort, să comunic și să cunosc oameni minunați ce stau în spatele unor branduri locale, să elaborez un studiu de caz și să fiu creativă. O experiență ce a ajutat în primul rând la creșterea mea personală. Este frumos să poți face asta și să fii apreciat pentru efortul depus!

Andreea Buzatu, învingătoarea competiției din 2020

Este minunat să realizezi un astfel de proiect, să depui efort, creativitate, ingeniozitate, pentru ca, la final, să fii apreciat. De astfel de încurajare am avut parte la Concursul în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri, organizat de AGEPI. Am rămas încântată și convinsă de puterea cercetării ce poate schimba lumea. Sunt fericită că am avut ocazia să fiu apreciată și să prezint un proiect demn de o societate nouă și ECOlogică. AGEPI mi-a oferit convingerea de a continua să creez ceva irepetabil și frumos.

Nicoleta Lisevici, învingătoarea competiției din 2019

Îmi amintesc și acum cu cât drag așteptam edițiile noi ale concursului. A fost o experiență de neuitat. Prima dată când am participat, am venit cu gândurile neclare despre ceea ce înseamnă Proprietate Intelectuală. Însă, ascultând colegii de atunci, am înțeles că e un domeniu foarte interesant, dar necunoscut pentru mulți elevi, care nici nu bănuiau că uneori și drepturile lor de autor sunt încălcate. Am învățat multe noțiuni noi în cadrul edițiilor concursului, care mi-au fost și sunt utile și în continuare, spre exemplu, la vederea unui logo, pot descifra prin ce sunt atrași cumpărătorii. În același timp, am sesizat faptul că Proprietatea Intelectuală e despre creativitate - sunt un tandem minunat. Astfel, dacă la prima participare am venit cu o prezentare vastă, informativă, la ediția următoare mi-am propus să fiu mai creativă, și toată vara mi-am exprimat gândurile despre Proprietatea Intelectuală sub formă de poezie. Sinceră să fiu, fiind studentă deja, îmi lipsesc mult acest gen de concursuri, cu conotații profunde, dar care scot în evidență personalitatea fiecărui participant. Așa că, de ce nu, așteptăm ediții și pentru studenți. Aș vorbi cu mare drag despre Proprietatea Intelectuală în domeniul medical. Țin să mulțumesc din suflet organizatorilor, care au fost mereu aproape de participanți, inspirându-ne și nu numai.

Liviu Rotaru, învingătorul competiției din 2018

Concursul AGEPI pentru tineri este structurat într-un mod didactic și creativ, ce te provoacă să înveți lucruri noi din mers, iar apoi te motivează să le studiezi în profunzime pe cale artistică. Eram deja în clasa a 12-a când am aflat despre concurs și mă bucur că nu am ratat ocazia de a participa. M-am distrat pregătind filmulețul despre proprietatea intelectuală în baza propriei mele experiențe de cineast, iar premiul pe care l-am primit a fost unul generos. Totodată, oamenii din cadrul agenției sunt prietenoși, receptivi și foarte dedicați, fiind o plăcere să îi cunoști. Îndemn tinerii să participe activ la activitățile organizate de AGEPI!

Ursu Ana, învingătoarea competiției din 2017

A fost o experiență cu adevărat remarcabilă. Deși au trecut aproape 5 ani de la prima ediție a Concursului în domeniul proprietății intelectuale pentru tineri, îmi amintesc viu căldura și receptivitatea echipei AGEPI și a oaspeților prezenți. Am avut marele noroc să comunic cu tineri excepționali, tineri din diferite colțuri ale republicii, preocupați, în particular, de drepturile morale de autor și proprietate intelectuală. Sunt fericită că concursul a avut continuitate și persistă să evolueze cu succes.