2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Vladimir Curbet, premiat cu cea mai inalta distinctie a Organizatiei Mondiale de Proprietate Intelectuala – Medalia de Aur pentru Creativitate

17.10.2013

La 14 octombrie curent, in cadrul festivitatii de deschidere a sarbatorii Hramul orasului Chisinau, talentatul si inegalabilul coregraf-sef si director artistic al Ansamblul National Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc” Vladimir Curbet a fost premiat cu cea mai inalta distinctie a Organizatiei Mondiale de Proprietate Intelectuala – Medalia de Aur pentru Creativitate. Distinctia i-a fost inmanata de catre directorul general al Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) Lilia Bolocan.

„In acest an, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova doreste sa aduca recunostinta unui om care a calauzit dansul traditional la cel mai inalt nivel al artelor de performanta, numele caruia este Vladimir Curbet, fondatorul si conducatorul ansamblului national de dans JOC. Luand in considerare coregrafia domnului Curbet drept o viziune originala, care pastreaza specificul national al poporului nostru si modul de interpretare al dansului national, dar si recunoasterea statala pentru dedicarea sa folclorului national, la initiativa AGEPI, Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale l-a desemnat pe Vladimir Curbet in calitate de laureat distins al Medaliei de Aur pentru Creativitate”, a afirmat Lilia Bolocan.

Acordarea distinctiilor OMPI vizeaza, pe de o parte recunoasterea activitatii creatorilor, inventatorilor, inovatorilor, pe de alta parte, ele reprezinta un mijloc eficient pentru extinderea nivelului de cunoastere a sistemului de proprietate intelectuala nu doar de catre potentialii utilizatori din industrie si comert, din cultura si mediul-universitar, sectorul tehnicilor informationale si digitale, ci si de catre publicul larg din intreaga lume. La nivel international, distinctiile decernate de OMPI sunt considerate printre cele mai prestigioase recompense acordate inventatorilor si creatorilor.

OMPI acorda o importanta egala atat proprietatii industriale, cat si dreptului de autor si drepturilor conexe. In scopul aducerii unui omagiu binemeritat autorilor, artistilor interpreti, coregrafilor, OMPI a decis instituirea, in 2001, a Medaliei de Aur pentru Creativitate. Aceasta distinctie prestigioasa are menirea de a face mai bine cunoscuta Organizatia Mondiala de Proprietate Intelectuala si activitatile sale si de a oferi autoritatilor si organizatiilor nationale modalitati de a pune in valoare si a recompensa creativitatea si realizarile relevante privind dreptul de autor si drepturile conexe.

***

Aparut in august 1945, Ansamblul National Academic de Stat de Dansuri Populare JOC, colectiv emerit din Republica Moldova, Laureat al multiplelor concursuri nationale si internationale, s-a afirmat ca o veritabila institutie de preluare si fructificare a frumoaselor si valoroaselor traditii, datini, ritualuri si obiceiuri ale romanilor din Republica Moldova, asumandu-si astfel nobila sarcina de reprezentant al artei si culturii nationale.

Incepand cu anul 1957, in fruntea Ansamblului JOC, se afla talentatul coregraf-sef si director artistic Vladimir Curbet, artist al poporului din Republica Moldava si din fosta U.R.S.S., laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, etnograf si folclorist, valorificator al dansului si muzicii populare, artist de formatie enciclopedica.

Vladimir Curbet s-a nascut pe 19 septembrie 1929, in s. Susleni, r. Orhei.
A absolvit scoala de muzica "Stefan Neaga" din Chisinau in 1966. Educat intr-o ambianta favorabila dezvoltarii ascendente a vocatiei artistice, Curbet a trecut cu succes scoala cantecului si dansului popular. In 1949-1953 a fost conducator artistic al formatiei de dansatori amatori de la Casa raionala de cultura Susleni, in 1953-1957 a condus colectivul de dansuri populare din s.Caragas, Slobozia. In 1957 e numit pedagog-repetitor, iar in 1958 conducator artistic si prim-maestru de balet al Ansamblului Academic de Stat de dansuri populare JOC. Asimilandu-si organic arta muzicala si coregrafica a oamenilor de la tara, Vladimir Curbet monteaza dansuri populare moldovenesti in care pastreaza specificul national al miscarilor si maniera autohtona a interpretarii. O sarba si o batuta montate la Susleni au fost remarcate de specialisti inca la festivalul republican al cantecului si dansului din 1949. Pentru montarea dansurilor "Jocul fierarilor" si "Sarba" pe scena din s. Caragas i s-a conferit titlul de laureat (medalia de aur) al Festivalului VI mondial al tineretului si studentilor de la Moscova (1957). Cu ansamblul "Joc" Curbet a montat 50 de dansuri, dintre care se remarca "Jocul fierarilor", "Braul", "Batuta", "Voiniceasca", "Haiduceasca", "Hora fetelor", "Maruntica", "Craitele", "Moldoveneasca", "Taraneasca", "Razaseasca", "Hora mare". Realizari remarcabile: "Calusarii", "Nunta moldoveneasca", "Martisor", suita "Bucuria", "Suita din Bugeac", "Suita din Carpati", duetele "La izvor", "La vie" s.a. Sub conducerea lui Curbet ansamblul JOC a obtinut un inalt nivel interpretativ, ceea ce i-a dat posibilitate sa concerteze des peste hotare.