2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Protecţia proprietăţii intelectuale pe agenda Atelierului de lucru „Servicii noi de bibliotecă”

22.01.2015

Pentru a veni în sprijinul bibliotecilor publice, organizaţia IREX Moldova (Consiliul pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale), programul NOVATECA în cooperare cu Biblioteca Municipală „B. P. Hajdeu” au organizat în perioada 19-22 ianuarie 2015 în incinta Centrului Naţional de Excelenţă Profesională pentru Bibliotecari din mun. Chişinău, Atelierul de lucru „Servicii noi de bibliotecă” pentru bibliotecarii-formatori din cadrul proiectului NOVATECA.

 Atelierul a cuprins mai multe sesiuni de lucru, bibliotecarii având posibilitatea să audieze o serie de comunicări privind rolul bibliotecii în informarea comunităţii, extinderea şi modernizarea serviciilor prestate de către biblioteci pentru motivarea utilizatorilor de a frecventa biblioteca şi trezirea interesului faţă de lectură. De asemenea, bibliotecarii şi-au împărtăşit din iniţiativele şi experienţele proprii privind implementarea serviciilor noi de către biblioteci.

Pe 21 ianuarie, în cadrul sesiunii a VIII-a a Atelierului de lucru, specialiştii din cadrul Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) au prezentat două comunicări: „Protecţia proprietăţii intelectuale în Republica Moldova” (A. Arnaut, şef-adjunct Secţia Biblioteca şi colecţia de arhivă) şi „Protecţia dreptului de autor prin intermediul bibliotecilor” (O. Belei, şef Secţie Control şi respectarea legislaţiei), subliniind rolul pe care îl au bibliotecile în asigurarea accesului la informaţia protejată de dreptul de autor. Totodată, specialiştii AGEPI au familiarizat bibliotecarii-formatori din cadrul proiectului NOVATECA cu legislaţia naţională în domeniul protecţiei dreptului de autor şi drepturilor conexe, serviciile oferite de către AGEPI şi modalitatea de accesare a Bazelor de date publice în domeniul proprietăţii intelectuale gestionate de AGEPI. Participanţilor la Atelier le-au fost distribuite materiale promoţionale din domeniul proprietăţii intelectuale.

Menţionăm în acest context că în luna februarie 2014, Lilia Bolocan, Directorul general al AGEPI şi Evan Tracz, Directorul Asociaţiei Obşteşti IREX, Reprezentanţa din Republica Moldova, au semnat un Memorandum de Înţelegere, care prevede diversificarea şi modernizarea serviciilor bibliotecilor publice, precum şi facilitarea accesului solicitanţilor şi societăţii civile la instrumentele de informare, inclusiv la literatura în domeniul PI.

Evenimentul a fost foarte util pentru bibliotecari, care şi-au exprimat dorinţa de a-şi aprofunda cunoştinţele în cadrul altor întâlniri sau ateliere de lucru de acest gen. Organizatorii îşi exprimă speranţa că aceste instruiri vor facilita bibliotecile să fie mai atractive pentru comunitate şi să răspundă la nevoile ei.

AtaşamentMărime
PDF icon Belei.pdf467.75 KB
PDF icon Arnaut.pdf1.72 MB