2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

La Chisinau are loc cea de-a doua reuniune a Consiliului Interstatal pentru problemele protectiei juridice si apararii proprietatii intelectuale

09.07.2013

In perioada 9-11 iulie 2013, la Chisinau, are loc cea de-a doua reuniune a Consiliului Interstatal pentru problemele protectiei juridice si apararii proprietatii intelectuale.

La lucrarile celei de-a II-a reuniuni a Consiliului Interstatal pentru problemele protectiei juridice si apararii proprietatii intelectuale participa reprezentanti plenipotentiari si reprezentanti ai oficiilor de PI din Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Belarus, Georgia, Republica Kazahstan, Republica Kargaza, Federatia Rusa, Republica Tadjikistan, Turkmenistan, Republica Uzbekistan, Ucraina si Republica Moldova.

De asemenea, in calitate de observatori, la reuniune sunt prezente persoane responsabile din cadrul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), Organizatiei Eurasiatice de Brevete (OEAB) si Comitetului Executiv CSI.

La deschiderea reuniunii Consiliului Interstatal participa viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Republicii Moldova Valeriu Lazar.

In conformitate cu agenda de lucru, la sedinta Consiliului Interstatal sunt abordate mai multe subiecte ce tin de domeniul protectiei si respectarii drepturilor de proprietate intelectuala.

Tot in aceasta perioada, se desfasoara si seminarul regional cu genericul “Aspecte actuale ale proprietatii intelectuale”,organizat de catre Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) cu suportul OMPI si OEAB. La lucrarile seminarului participa reprezentantii oficiilor nationale de PI din statele membre ale Consiliului Interstatal si OEAB.

Miercuri, 10 iulie, in cadrul seminarului, Directorul General al AGEPI Lilia Bolocan va prezenta un raport despre rolul Oficiilor nationale de proprietate intelectuala in dezvoltarea respectului pentru proprietatea intelectuala: politici si strategii eficiente.

Participantii la seminar vor realiza un schimb de opinii cu privire la cele mai recente realizari in domeniul proprietatii intelectuale inregistrate la nivel regional si international, precum si vor prezenta cele mai bune practici privind incurajarea cooperarii si conlucrarii prin intermediul retelei Internet in scopul stimularii inovatiei si utilizarii proprietatii intelectuale in afaceri.

***

Prima reuniune a Consiliului Interstatal pentru problemele protectiei juridice si apararii proprietatii intelectuale a avut loc anul trecut in or. Cholpon-Ata, Kargazstan.

Consiliul Interstatal mentionat a fost creat in baza Acordului privind colaborarea in domeniul respectiv si crearea Consiliului Interstatal pentru problemele protectiei juridice si apararii proprietatii intelectuale, semnat la 19 noiembrie 2010, in or. Sankt Petersburg.

Acordul mentionat a fost aprobat prin Hotararea Guvernului Republicii Moldova nr. 442 din 16.06.2011 si a fost transmis Parlamentului spre informare.

Din componenta Consiliului Interstatal fac parte reprezentanti ai 9 state semnatare ale Acordului: Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kargaza, Federatia Rusia, Republica Tadjikistan, Republica Uzbekistan, Ucraina, Republica Moldova.

Acordul are drept scop primordial coordonarea activitatii comune de perfectionare a sistemului interstatal pentru protectia si apararea proprietatii intelectuale si de contracarare a infractiunilor in domeniul proprietatii intelectuale.