2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Forul regional pentru coordonatorii universitari in domeniul proprietatii intelectuale

24.07.2009

In perioada 14-16 iulie 2009, la Biskek, Kargazstan, s-a desfasurat Forul regional pentru coordonatorii universitari in domeniul proprietatii intelectuale, organizat de Kyrgyzpatent, sub auspiciile Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI).

Forul a fost deschis de catre Serghei Zotine, consilier juridic principal al Sectiei OMPI pentru unele tari din Europa si Asia, dupa care a fost prezentat raportul „Rolul PI in instruirea universitara si sistemele internationale de inregistrare”, punandu-se accentul pe informatia de brevet, stipularile Tratatului de Cooperare in domeniul Brevetelor (PCT), specificul sistemelor de inregistrare Madrid si Haga.

Conform programului Forului, au fost prezentate, de asemenea, rapoarte ale mai multor experti din domeniul inovational. Yumico Hamano, coordonatorul proiectului Initiativa Universitara OMPI, Sectia de inovare si transfer tehnologic OMPI, a prezentat trei rapoarte privind „Universitatile si managementul tehnologiilor: detinerea PI, creata prin intermediul cercetarilor, comercializarea rezultatelor cercetarilor”, „Utilizarea informatiei de brevet in scopul gestionarii PI”, „Programul OMPI Initiativa Universitara”. Mark Mawhinney, Director general al companiei inovationale ISIS, Oxford, Marea Britanie, a vorbit despre practica companiei ISIS in domeniul transferului tehnologic si, totodata, despre avantajele unor modalitati de transfer tehnologic, iar Istvan Molnar, Director general al Centrului inovational „BIOPOLISZ”, Ungaria, a relatat despre procesul de transfer tehnologic ca perspectiva industriala si despre necesitatea colaborarii cat mai eficiente intre universitati si industrie.

La lucrarile Forului au luat parte reprezentanti din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kargazstan, Republica Moldova, Federatia Rusa, Tadjikistan, Ucraina, Uzbekistan.

Delegatii fiecarei tari au prezentat experienta acumulata de oficiile reprezentate de ei. Pe parcursul discutiilor aferente prezentarilor, au fost remarcate problemele comune spatiului post-sovietic, precum si posibile solutii ale acestora.

La acest For Republica Moldova a fost prezentata de o delegatie compusa din Mihai Vornicescu, vicedirector general al Agentiei pentru Transfer Tehnologic si Inovare (ASM), dr. Valeriu Dulgheru (Universitatea Tehnica a Moldovei), Viorel Grosu, sef Sectie marketing si servicii, AGEPI, care au prezentat rapoarte privind "Transferul tehnologic in Republica Moldova" si "Pregatirea cadrelor in domeniul PI de catre AGEPI".

Scopul principal al Forului a constat in schimbul de experienta intre tarile participante privind utilizarea eficienta a drepturilor de proprietate intelectuala, diseminarea cunostintelor in domeniul PI, in special prin intermediul institutiilor de invatamant superior.