2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Fenomenele de piraterie și contrafacere, în atenția jurnaliștilor

20.09.2018

Jurnaliști de la 15 instituții media din Republica Moldova au participat la un Offline cu genericul „Impactul încălcării drepturilor de proprietate intelectuală asupra societății”, organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în comun cu Proiectul UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova. Scopul desfășurării unui asemenea eveniment a fost informarea jurnaliștilor privind impactul pirateriei și al produselor contrafăcute asupra mediului de afaceri și al societății. 

Evenimentul a debutat cu o discuție neformală și deschisă cu Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan, privind aspecte legate de crearea, protecția juridică și utilizarea obiectelor de proprietate intelectuală, precum și respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova. Lilia Bolocan a dat asigurări jurnaliștilor că au toată susținerea specialiștilor Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală în procesul de informare cu privire la domeniul proprietății intelectuale.

Ulterior, experții Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova au vorbit jurnaliștilor despre infracțiunile de proprietate intelectuală în mediul on-line, provocările pentru țara noastră și soluțiile posibile.

Participanții au fost activi, acordând întrebări despre domeniul proprietății intelectuale din Republica Moldova.

În finalul evenimentului, a avut loc premierea jurnaliștilor care au câștigat concursul AGEPI privind reflectarea problematicii din domeniul proprietății intelectuale, lansat în luna mai, anul curent.

Astfel, laureații concursului au devenit:

  • Dumitrița Ciuvaga, Bizlaw.md;
  • Petru Beregoi, Realitatea.md;
  • Tatiana Fișer, Radio Moldova;
  • Elena Guțu, TVR Moldova.

La Concursul jurnaliștilor pentru cea mai bună expunere în mass-media a problemelor legate de dezvoltarea și consolidarea sistemului național de protecție a proprietății intelectuale, asigurarea respectării și valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, au fost prezentate lucrări publicate de către jurnaliști în perioada 01 ianuarie 2017 – 01 mai 2018.

AGEPI încurajează în continuare jurnaliștii să publice materiale cu ajutorul cărora cetățenii Republicii Moldova să se familiarizeze cu domeniul proprietăţii intelectuale.