2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Dialog constructiv între AGEPI și Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement

22.09.2021

Administrația Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a avut astăzi o întâlnire cu Aneta Zasavițchi, Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR).

Discuțiile din cadrul ședinței au vizat provocările din domeniul dreptului de autor și a drepturilor conexe, dar și acțiunile care urmează a fi întreprinse, în comun, în vederea asigurării respectării drepturilor titularilor de drepturi de autor și conexe și asigurarea unui echilibru inclusiv între interesele utilizatorilor pe acest segment. Părțile au discutat și despre necesitatea stringentă de revizuire a relațiilor contractuale ale agenților economici cu organizațiile de gestiune colectivă (OGC), despre colectarea remunerațiilor pentru drepturile de autor și conexe, consolidarea sistemului existent, inclusiv necesitatea de perfecționare a legislației din domeniu, în conformitate cu normele internaționale. A fost abordat și subiectul privind elaborarea proiectului unei noi legi privind dreptul de autor și drepturile conexe, care să prevadă în special norme ce se referă la cuantumul și modul de achitare a remunerației de autor pentru fiecare caz și mod de valorificare a operelor.

Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a subliniat în cadrul ședinței că: “Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală este deschisă spre cooperare continuă cu reprezentanții sectorului HoReCa. Prioritatea noastră absolută este asigurarea respectării dreptului de autor și a drepturilor conexe în Republica Moldova. Doar împreună, în echipă, vom putea face față provocărilor și, în final, să beneficiem și să ne bucurăm de respectarea drepturilor tuturor părților implicate în acest proces. Vă îndemn să manifestați deschidere și inițiativă în vederea relansării unui dialog constructiv în soluționarea tuturor conflictelor sau situațiilor apărute. Vă asigur că, AGEPI va acționa mereu ca garant al respectării legii.”

Participanții și-au arătat interesul și disponibilitatea de a continua discuțiile în cadrul unor întâlniri ulterioare pentru a fi abordate și alte aspecte ce țin de domeniul dreptului de autor și a drepturilor conexe din Republica Moldova.