2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Continuă activitatea de instruire a judecătorilor în domeniul proprietății intelectuale

25.03.2016

Pe data de 24 martie curent, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în parteneriat cu Institutul Național al Justiției (INJ) au organizat un seminar de instruire cu tema: "Aspecte practice privind protecția dreptului de autor și a drepturilor conexe”.

Seminarul a avut drept scop familiarizarea judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova cu aspectele teoretice și practice privind protecția dreptului de autor și a drepturilor conexe, practica judiciară în domeniul dat, precum și crearea unei platforme transparente de comunicare între instituțiile responsabile de reglementarea juridică în acest domeniu.

În cadrul seminarului Directorul general adjunct AGEPI, Ion Țîganaș, a abordat subiecte ce țin de cadrul normativ legislativ în domeniul dreptului de autor și conexe, categoriile de opere protejate printr-un drept de autor sau drept conex, drepturile patrimoniale exclusive asupra diferitor categorii de opere și dreptul la remunerație, limitele și excepțiile drepturilor patrimoniale în acest domeniu, drepturile morale, durata de protecție precum și asigurarea respectării operelor protejate printr-un drept de autor sau drept conex.

Totodată, Ion Țîganaș a ținut să sublinieze că numărul litigiilor legate de valorificarea neautorizată a obiectelor drepturilor de autor ce constituie o încălcare a drepturilor menționate a scăzut în comparație cu anul 2015, fapt care denotă un progres semnificativ în acest domeniu. De asemenea, un aspect important îl reprezintă faptul că examinarea dosarelor și soluționarea litigiilor în domeniul drepturilor de autor și drepturilor conexe s-a transferat de la Curtea de Apel Chișinău la judecătoria Râșcani.

Pe parcursul seminarului, au fost analizate diverse studii de caz legate de domeniul dreptului de autor și conexe, au fost efectuate simulări în examinarea acestor cazuri, participanții manifestând un interes deosebit pentru obținerea de noi cunoștințe privind proprietatea intelectuală și asigurarea respectării drepturilor în acest domeniu.

La seminar au fost prezente circa 20 de persoane din judecătoriile mun.Chișinău și din raioanele Republicii Moldova (Șoldănești, Anenii Noi, Criuleni, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni) Curtea de Apel Chișinău, Curtea de Apel Bălți și Curtea de Apel Cahul.

Următorul seminar de instruire a judecătorilor în domeniul proprietății intelectuale urmează să se desfășoare în luna mai 2016.