Recent a fost semnat un acord de consolidare a cooperarii dintre OEB si OMPI

05/08/2012

In scopul dezvoltarii de perspectiva a Sistemului International de Brevete, intru sustinerea inovatiei in cadrul economiilor din intreaga lume, Oficiul European de Brevete (OEB) si Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI) au convenit asupra unei scheme de cooperare tehnica cu o durata de trei ani.

Astfel, pe 3 mai curent, la Munchen, Presedintele OEB, Benoit Battistelli, si Directorul general OMPI, Francis Gurry, au semnat un Acord de cooperare care are ca scop imbunatatirea cadrului procedural al Tratatului de cooperare in domeniul brevetelor (PCT), intru sporirea utilizarii acestuia de catre solicitantii de brevete. Mai mult decat atat, cooperarea se concentreaza pe sporirea calitatii si eficientizarea procesului de acordare a brevetului, inclusiv a clasificarii si cercetarii de brevet, precum si pe imbunatatirea accesului la informatia de brevet.

In calitate de autoritati internationale in domeniul brevetelor si proprietatii intelectuale, atat OEB, cat si OMPI au o responsabilitate deosebita in promovarea dezvoltarii unor structuri si proceduri eficiente in sistemul international de brevete, in scopul facilitarii procesului de acordare a brevetelor de calitate inalta. Din aceste considerente, crearea unui sistem informational accesibil in domeniul brevetelor, precum si imbunatatirea si diseminarea informatiei tehnologice pentru publicul larg, constituie un pas esential pentru stimularea inovatiei prin intermediul sistemului de brevete.

De asemenea, OMPI si OEB sunt parteneri strategici in furnizarea serviciilor de prima clasa pentru sustinerea programelor inovationale ale industriilor, universitatilor, institutiilor publice de cercetare si intreprinderilor mici si mijlocii. Astfel, acest acord va consolida cooperarea tehnica de succes care exista intre OMPI si OEB si care se bazeaza, in primul rand, pe o viziune comuna asupra PCT ca platforma de baza de partajare a activitatii cu referinta la sistemul international de brevete.

De asemenea, Acordul in cauza prevede stabilirea planurilor anuale ale activitatilor de cooperare in domenii de interes reciproc din cadrul PCT, iar printre rezultatele scontate se pot enumera schimbul electronic de documente PCT si schimbul digital sporit de produse informationale in domeniul brevetelor.

In calitate de tratat international care permite depunerea simultana a unei cereri de brevet in circa 140 de tari, traseul PCT administrat de catre OMPI constituie unica cale care permite inovatorilor sa depuna cereri de protectie prin brevet la nivel global. Efectuarea a circa 70000 de cercetari de brevet referitoare la cererile depuse in conformitate cu PCT reprezinta circa 40% din totalul cercetarilor solicitate atat din Europa, cat si din alte regiuni, OEB fiind astfel cea mai mare Autoritate Internationala de Cercetare (AIC) in cadrul acestei scheme.