2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

Колл-центр:
(+373-22) 400500

Антикоррупционная линия:
(+373-22) 400500

„Indicele global de inovare – 2011”: Republica Moldova s-a clasat pe locul 5 dupa Indicele de eficienta in domeniul inovarii

26.07.2011

Initiat in anul 2007, studiul „Indicele global de inovare” – „Global Innovation Index” (GII) este elaborat si publicat de INSEAD, renumita Scoala Internationala de Afaceri (Business Scholl for The World), in comun cu expertii-parteneri GII: Alcatel-Lucent, Booz & Company, Confederatia Industriei Indiene (CII) si Organizatia Mondiala de Proprietate Intelectuala (OMPI). In ultimele decenii fiind demonstrat ca inovarea este forta-motrice a dezvoltarii economice si prosperitatii statelor, studiul GII se prezinta drept un instrument valoros de evaluare comparativa a procesului inovational din intreaga lume.

Pe 30 iunie 2011, la prezentarea „Indicelui global de inovare – 2011”, Soumitra Dutta, profesor in domeniul comertului si tehnologiilor de la INSEAD si editorul studiului, a declarat: "Inovarea este cruciala pentru stimularea cresterii economice atat in tarile dezvoltate, cat si in proces de dezvoltare, mai ales in perioada redresarii economiei mondiale. GII a devenit un instrument de comparatie valoros pentru incurajarea dialogului intre sectoarele public si privat, in special in randul factorilor de decizie, business-lideri s.a."

Dupa cum a subliniat si directorul general al OMPI Francis Gurry, "Inovarea este un factor-cheie al cresterii economice si crearii locurilor de munca mai bune. De asemenea, este importanta pentru competitivitatea tarilor, industriilor si intreprinderilor". "Inovarea si multiplele ei beneficii necesita investitii de termen lung, efort, resurse financiare si umane", a adaugat el, subliniind ca raportul GII indica masurile luate de multe tari in scopul crearii unui mediu favorabil pentru inovare.

Este imbucurator faptul ca tara noastra a intrat in topul primelor 10 state conform Indicelui de eficienta in domeniul inovarii, clasandu-se pe locul 5, iar performantele obtinute au fost remarcate in acest studiu prestigios: „Scorul Republicii Moldova, care este o tara cu venituri medii joase, este admirabil. Plasata pe locul 25 in clasamentul regional si 39 - in cel general, ea a depasit 14 dintre cele mai bogate tari din regiune. Aceasta se datoreaza in special faptului ca Republica Moldova are un sistem de proprietate intelectuala dinamic (situandu-se printre primele 10 pozitii dupa indicatorii de brevete, modele de utilitate, marci depuse la oficiul national, si cererile de marca depuse prin intermediul sistemului de la Madrid), si prezinta, de asemenea, o crestere puternica a productivitatii muncii (situandu-se pe locul 4 cu 8,1%) si exporturilor de bunuri creative (locul 5 cu 5,8%). Alaturi de Suedia, aceasta este singura tara europeana clasata in topul celor 10 state privind eficienta”.

In clasamentul general GII, Elvetia a ocupat locul I, plasandu-se cu trei locuri mai sus decat in editia 2010. Suedia si Singapore ocupa, respectiv, locurile doi si trei. Clasamentul din acest an demonstreaza ca inovarea a devenit un fenomen global, printre primele 10 tari din top fiind inca 4 state europene (Finlanda – locul 5, Danemarca - 6, Olanda - 9, Regatul Unit al Marii Britanii – 10), inca o economie asiatica (Hong Kong, China – locul 4) si doua tari din America de Nord (Statele Unite ale Americii – locul 7 si Canada - 8).

Indicele global de inovare este calculat ca media scorurilor obtinute pentru principalele mijloace utilizate (care descriu mediul favorabil pentru inovare) si principalele rezultate (care evalueaza realizarile inovarii). Cinci domenii majore constituie sub-indicii mijloacelor utilizate in inovare: "institutiile", "capitalul uman si cercetarea", "infrastructura", "dezvoltarea pietei" si "dezvoltarea intreprinderii". Sub-indicii rezultatelor inovarii sunt separati in doua domenii: "Rezultate stiintifice" si "Rezultate creative". Indicele de eficienta in domeniul inovarii, calculat pe baza raportului dintre aceste doua sub-indicii, evalueaza modul in care economiile beneficiaza de mediul lor favorabil pentru producerea rezultatelor in domeniul inovarii.