2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale-2012 „Sa promovam inovatorii vizionari”

10.04.2012

In fiecare an, pe 26 aprilie, statele membre ale Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) sarbatoresc Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale, care devine pe an ce trece un eveniment tot mai relevant. Sarbatoarea se marcheaza din anul 2000, iar ziua de 26 aprilie reprezinta intrarea in vigoare a Conventiei de constituire a OMPI (1970). Initiativa a apartinut Chinei, iar Adunarea Generala a statelor membre ale OMPI a acceptat in unanimitate aceasta propunere.

Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale din acest an este consacrata Inovatorilor Vizionari,adica acelor mari visatori, stapâniti de idealuri marete, care au capacitatea de a prevedea necesitatile si preocuparile viitoare ale omenirii.

„In spatele fiecarei mari inovatii, fie artistica sau tehnologica, sta o istorie umana - o poveste in care curiozitatea, perspicacitatea sau tenacitatea unor semeni de-ai nostri deschid noi orizonturi. Fascinati din copilarie de zbor, fratii Wright au creat aparatul de zbor si transportul aerian. Gratie mintii iscoditoare a lui Louis Pasteur, a progresat stiinta in domeniul profilaxiei celor mai grave maladii. Studiul perseverent al remediilor pe baza de plante, efectuat de catre Tu Youyou, s-a incununat cu descoperirea metodei de tratare a malariei, care salveaza milioane de vieti. Ambitia lui Steve Jobs de a crea o tehnologie digitala simpla si accesibila a dat nastere calculatoarelor personale.

Lista inovatorilor vizionari este foarte impunatoare. Acesta este un catalog al ingeniozitatii si creativitatii umane, incluzând numerosi artisti, scriitori si muzicieni, care au schimbat modul nostru de cunoastere: Rembrandt si Turner, Picasso si Kandinski - fiecare din ei a remodelat perceptia lumii; Cehov si Tagore, Neruda si Mahfouz – operele lor ofera noi viziuni asupra experientei umane; Charlie Parker si Miles Davis, Hendrix si Rostropovich - au sfidat traditia si au creat opere muzicale rezistente in timp”, se mentioneaza in declaratia OMPI cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale.

In Republica Moldova Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale se sarbatoreste prin diverse actiuni menite sa puna in valoare potentialul si rolul sau in dezvoltarea tarii. In acest sens, mentionam organizarea in fiecare an a seminarelor stiintifico-practice, informational-metodice, de scolarizare a specialistilor si managerilor din intreprinderi, precum si a cadrelor didactice si studentilor din cadrul institutiilor de invatamânt superior si mediu de specialitate cu sistemul national si international de protectie a proprietatii intelectuale. Instruirea si perfectionarea cadrelor in domeniul proprietatii intelectuale sunt pentru AGEPI preocupari la ordinea zilei, care s-au materializat in lunile februarie-aprilie curent cu seminare si simpozioane desfasurate in cadrul a sapte institutii de invatamânt preuniversitar si universitar din republica: Liceul Teoretic „M. Eminescu” din or. Cimislia, Colegiul „Mondostud-Art” din or. Chisinau, Liceul Teoretic „Spiru Haret” din or. Chisinau, Liceul Academiei de Stiinte a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnica a Moldovei, Universitatea Agrara de Stat din Moldova. In cadrul liceelor si colegiilor au avut loc intâlniri cu inventatori remarcabili din republica, laureati ai Medaliei de Aur OMPI.

In aceeasi serie de actiuni se inscriu si cele trei ateliere de lucru consacrate indicatiilor geografice si beneficiilor oferite de inregistrarea acestora, desfasurate la Edinet, Chisinau si Comrat. Atelierele au fost realizate cu suportul expertilor europeni, in contextul realizarii Proiectului Twinning „Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova”. Un seminar de instruire a agentilor economici in domeniul PI a fost organizat la Societatea pe Actiuni „Viorica-Cosmetic”.

In programul acestor manifestari se va incadra si Conferinta studenteasca organizata la 26 aprilie de Academia de Studii Economice din Moldova (Facultatea Business si Administrarea Afacerilor) si AGEPI, in calitate de coorganizator. Conferinta se va axa pe protectia si respectarea drepturilor de PI.

Pe agenda manifestarilor desfasurate cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale se inscrie si Simpozionul stiintifico-practic „Lecturi AGEPI-2012”, editia a XIV-a, care isi tine lucrarilepe 10-11 aprilie curent sub genericul „Importanta sistemului de proprietate intelectuala intr-o societate moderna”. Simpozionul este de asemenea organizat de AGEPI cu asistenta Proiectului Twinning. La lucrarile sale participa cercetatori si practicieni, specialisti din domeniul protectiei proprietatii intelectuale din Republica Moldova, România si Danemarca, antrenati in procesul de creare, protectie juridica si implementare a inovatiilor, in promovarea produselor noi, combaterea contrafacerii si pirateriei.

Un eveniment de amploare este si organizarea pe 25-26 aprilie, cu suportul Proiectului Twinning, a seminarului „Impactul incalcarilor drepturilor de proprietate intelectuala”. Manifestarea va avea loc in Sala de conferinte a Hotelului „Joly Allon”.

Tot aici, pe 26 aprilie va avea loc Lansarea Campaniei publice de sensibilizare a consumatorilor „STOP Contrafacerea si Pirateria”, care va fi organizata in cadrul unei conferinte de presa desfasurate intre orele 13.00-14.00. Campania in cauza are obiectivul de a informa si sensibiliza societatea cu referire la efectele negative ale fenomenelor contrafacerii si pirateriei asupra dezvoltarii economice, sociale si culturale a tarii. In acest scop, vor fi utilizate diverse instrumente si produse media, inclusiv difuzarea spoturilor audio-video la Radio si TV, lansarea site-ului www.stoppirateria.md, organizarea seminarelor, meselor rotunde, precum si a dezbaterilor publice radiofonice si televizate dedicate luptei cu contrafacerea si pirateria.

Campania „STOP Contrafacerea si Pirateria” va demara cu organizarea, pe 26 aprilie curent, in scuarul Teatrului de Opera si Balet din Chisinau a unui flash-mob. De asemenea,vor fi imprimate si difuzate in locurile publice afise, stickere, fluturasi informativi.

La 27 aprilie curent, cu incepere de la orele 14.00, in incinta Salii de conferinte a Hotelului „Joly Allon” va avea loc Conferinta de finalizare a Proiectului Twinning „Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova”. La eveniment sunt asteptati sa participe reprezentantii Guvernului Republicii Moldova, Ambasadei României in Republica Moldova, liderii de Proiect din cadrul Oficiului Danez pentru Brevete si Marci, Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci din România, beneficiarii nationali ai Proiectului Twinning: AGEPI, MAI, MAIA, MJ, SV si Procuratura Generala, reprezentantii altor proiecte Twinning, desfasurate in tara noastra.

Traditional, pe 26 aprilie, AGEPI va organiza la sediul sau (str. A. Doga nr. 24, bloc 1) Sedinta festiva consacrata Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale,la care sunt invitati reprezentanti ai Parlamentului si Guvernului Republicii Moldova, ai autoritatilor publice centrale, cercetatori si inventatori, specialisti in domeniul proprietatii intelectuale. In cadrul acestei manifestari va avea loc inmânarea a doua Medalii de Aur OMPI „Pentru Creativitate”, mentionarea celor mai activi mandatari autorizati in proprietatea industriala. De asemenea, vor fi inmânate distinctiile obtinute de catre inventatorii moldoveni la saloanele internationale de inventii.

Acesta este un alt aspect important al activitatii AGEPI, care consta in sustinerea inventatorilordin republica pentru ca acestia sa poata participa la cele mai prestigioase saloane internationale, organizate in aceasta perioada, oferindu-le posibilitatea de a promova pe piata externa noile lor solutii tehnice, produse si materiale. Astfel, si in anul curent in perioada martie-mai inventatorii moldoveni participa la:

  • Salonul International de Proprietate Industriala „Arhimede” de la Moscova, Federatia Rusa (20-23 martie);
  • Salonul International de Inventica „Pro-Invent” de la Cluj Napoca, România (27-30 martie);
  • Salonul International de Inventii, Tehnologii si Produse Noi de la Geneva, Elvetia (18-22 aprilie);
  • Expozitia Europeana a Creativitatii si Inovarii „EuroInvent” de la Iasi, România (09-12 mai).

In acelasi context al activitatilor ce au drept scop informarea si scolarizarea in domeniul proprietatii intelectuale, mentionam activitatile de marketing si consultanta, organizate de specialistii AGEPI la expozitiile internationale specializate, desfasurate la CIE „Moldexpo”, si anume: „Beauty”; „MoldConstruct & MoldEnergy”; „Moldagrotech”, „Turism, Leasure, Hotels”, „Food&Drinks, Food Technology”, „Packaging. Depot”.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, conducerea AGEPI si invitatii sai vor participa, de asemenea, la diverse emisiuni Radio si TV, la care vor fi luate in dezbatere cele mai importante aspecte ale protectiei proprietatii intelectuale din tara noastra.

Dupa cum am mentionat, toate aceste actiuni au drept scop sa sensibilizeze publicul privind importanta si rolul ascendent al proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, sociala si culturala a tarii, precum si sa aduca un omagiu justificat creativitatii si spiritului inventiv la nivel national si international.

Reprezentantii mass-media sunt asteptati la toate aceste evenimente.

Serviciul de presa AGEPI

Tel.: 400657, 400588