2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ziua Inventatorului si Rationalizatorului-2011

23.06.2011

A devenit deja o buna traditie ca la sfarsitul lunii iunie in tara noastra sa fie marcata o frumoasa si semnificativa sarbatoare profesionala – Ziua Inventatorului si Rationalizatorului, instituita prin Decretul Presedintelui Republicii Moldova nr. 193 din 19.06.1995.

Si in acest an manifestarea in cauza este organizata de Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) si Uniunea Inventatorilor si Rationalizatorilor „Inovatorul” (UIR). Cu acest prilej, pe 24 iunie, la orele 13.00. in incinta Confederatiei Nationale a Sindicatelor se va organiza o sedinta festiva, la care au fost invitati reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, Academiei de Stiinte a Moldovei, Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica, Consiliului National pentru Acreditare si Atestare, Camerei de Comert si Industrie, cercetatori, inventatori si rationalizatori, reprezentanti ai institutiilor de invatamant superior, mandatari autorizati, personalitati cunoscute din domeniul cercetare-inovare si antreprenoriat, care vor face traditionalul bilant al rezultatelor obtinute in sfera inovationala.

In cadrul sedintei festive va fi desfasurata o expozitie cu cele mai relevante materiale informative din domeniul protectiei si promovarii PI, editate sub egida AGEPI.

De asemenea, AGEPI va omagia castigatorii Concursului „Inventia anului-2010”, care se organizeaza anual in scopul popularizarii, promovarii si stimularii activitatii inovationale in Republica Moldova. La editia curenta au participat autorii inventiilor protejate, in vigoare pe teritoriul Republicii Moldova, obtinute in ultimii 3 ani, cu un impact real asupra dezvoltarii economiei nationale. Urmare examinarii dosarelor inscrise in concurs, Comitetul organizatoric a desemnat urmatorii invingatori ai Concursului:

a) la nominalizarea „Inventia anului-2010”: Ion Habasescu, Victor Schibitchi, Boris Chicu, Boris Zadorojnii - pentru inventia „Rampa a masinii de stropit”, brevet de inventie nr. 3550;

b) la nominalizarea „Inventia anului-2010 creata de un tanar inventator”: Iana Zubrilina - pentru inventia „Procedeu de preparare a amestecurilor de constructie activate pe baza de liant mineral”, brevet de inventie nr. 3318;

c) premii si diplome de mentiune: Svetlana Popel, Elena Draganova, Lidia Parsacova, Lidia Demcenco, Dmitrii Draganov - pentru inventia „Procedeu de fabricare a painii de grau si secara”, brevet de inventie nr. nr.3551; Elena Molodoi - pentru inventia „Tulpina de drojdie Saccharomyces carlsbergensis - sursa de steroli”, brevet de inventie nr. 3538; Nicolae Donica - pentru inventia „Procedeu de taiere a pomilor fructiferi de visin, cires si cais”, brevet de inventie de scurta durata nr. 178.

In anul curent a fost lansat si Concursul republican „Cel mai bun rationalizator al anului din Republica Moldova”, organizat de catre UIR „Inovatorul”, AGEPI si Confederatia Nationala a Sindicatelor din Moldova. Concursul are doua nominalizari: „Cel mai bun rationalizator al anului” si „Cel mai bun tanar rationalizator al anului”. La Concurs au participat inovatorii preocupati de activitatea de rationalizare, care au adus un aport substantial la dezvoltarea economiei si la progresul tehnico-stiintific din tara, sub aspect economic sau de alta natura. Totalurile primei editii a concursului se vor face tot in cadrul sedintei festive consacrate Zilei Inventatorului si Rationalizatorului.

Mentionam faptul ca in perioada 1993-2010 la AGEPI au fost depuse 5862 de cereri de brevetare a inventiilor (5420 de cereri de BI si 402 cereri de BISD), dintre care 5165 (88%) au parvenit de la solicitantii nationali, iar 697 (12%) - de la cei straini.

In anul 2010, cele mai active universitati in domeniul brevetarii inventiilor au fost: USM – 47 de cereri depuse, 41 de brevete eliberate; USMF „N. Testemitanu” – 23 de cereri, 10 brevete; UTM – 21 de cereri, 19 brevete; UASM– 3 cereri.

Din cadrul ASM s-au evidentiat: Institutul de Fizica Aplicata – 22 de cereri depuse, 22 de brevete eliberate; Institutul de Genetica si Fiziologie a Plantelor - 16 cereri, 13 brevete; Institutul de Energetica – 10 cereri, 7 brevete; Institutul de Inginerie Electronica si Nanotehnologii – 10 cereri, 12 brevete; Institutul de Chimie – 9 cereri, 10 brevete; Institutul de Microbiologie si Biotehnologie – 6 cereri, 10 brevete; Institutul de Zoologie - 4 cereri, 7 brevete; Institutul de Fiziologie si Sanocreatologie - 6 cereri, 4 brevete.

Din domeniul agroindustrial cel mai activ s-au manifestat: Institutul de Horticultura si Tehnologii Alimentare - 17 cereri depuse, 16 brevete eliberate; Institutul de Tehnica Agricola „Mecagro” – 12 cereri, 4 brevete; Institutul de Biotehnologii in Zootehnie si Medicina Veterinara – 3 cereri, 1 brevet; Institutul de Pedologie, Agrochimie si Protectie a Solului „N. Dimo” - 1 cerere, 3 brevete.

Din cadrul Ministerului Sanatatii s-au evidentiat: Institutul de Cercetari Stiintifice in domeniul Ocrotirii Sanatatii Mamei si Copilului – 3 brevete; Centrul National Stiintifico-practic de Medicina Preventiva – 2 cereri, 2 brevete; Institutul de Neurologie si Neurochirurgie – 3 brevete.

La 1 ianuarie 2011 in Republica Moldova erau valabile 5349 de brevete, dintre care 4187 de brevete eurasiatice (78,3%).

Mentionam ca in perioada ianuarie-mai 2011 la AGEPI au fost depuse deja 145 de cereri de brevet de inventie. Majoritatea cererilor au fost depuse prin procedura nationala. In perioada de bilant au fost eliberate 94 de titluri de protectie pentru inventii.

Concomitent cu protectia inventiilor pe teritoriul Republicii Moldova, in perioada ianuarie-mai curent solicitantii nationali au depus, prin intermediul AGEPI ca oficiu receptor, 4 cereri de brevetare peste hotare, pe calea regionala, adica prin Conventia Eurasiatica.

In perioada de bilant la AGEPI au fost depuse 15 cereri de brevet de soi de planta si eliberate 7 brevete.

Din an in an, inventatorii din Republica Moldova confirma tot mai convingator statutul nostru de natiune inventiva, obtinand multiple distinctii nationale si internationale. In perioada lunilor martie-mai 2011 AGEPI a promovat si stimulat activitatea inovationala din Republica Moldova, asigurand participarea inventatorilor nationali la Salonul International de Inventica „Pro-Invent”, de la Cluj Napoca, Salonul International de Proprietate Industriala „Arhimedes”, Moscova, Salonul International de Inventii de la Geneva, Expozitia Europeana a Creativitatii si Inovarii „EuroInvent”, Iasi. Lucrarile prezentate de inventatorii moldoveni au fost apreciate cu circa 45 de medalii de aur, 29 – de argint si 10 – de bronz.

In scopul informarii publicului larg si sustinerii activitatii inventatorilor si rationalizatorilor, AGEPI elaboreaza si difuzeaza cu regularitate informatii privind activitatea de brevetare, realizarile expozitionale ale inventatorilor din Republica Moldova, organizeaza activitati de promovare a proprietatii intelectuale, diverse seminare, cursuri, concursuri si consultatii pentru reprezentantii sferei antreprenoriale, inclusiv pentru IMM-uri.

Sarbatorirea Zilei Inventatorului si Rationalizatorului constituie un bun prilej pentru bilantul acestor activitati de promovare si stimulare a creativitatii tehnice.

Serviciul de presa AGEPI
Tel.: 400588
; 400657