2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Vizita expertului Oficiului pentru Brevete si Marci al Statelor Unite ale Americii (USPTO) la Chisinau

14.09.2012

In scopul implementarii Programului „Intellectual Property Right US Speaker”, organizat de Ambasada Statelor Unite ale Americii in Moldova in cooperare cu AGEPI, in perioada 10-14 septembrie, la Chisinau a avut loc vizita dnei Ann Chaitovitz, consilier in domeniul politici si relatii externe in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala al Oficiului pentru Brevete si Marci al SUA (USPTO).

Programul vizitei a inclus o serie de intrevederi cu administratia AGEPI, cu expertii din cadrul Departamentului drept de autor si drepturi conexe si Departamentului juridic in cadrul carora a fost prezentat sistemul de protectie a dreptului de autor din SUA. La randul sau, dna Ann Chaitovitz a fost informata despre sistemul national de protectie a dreptului de autor si drepturilor conexe.

A urmat o vizita la Centrul American de Resurse (ARC), administrat de catre Sectia pentru Cultura si Presa a Ambasadei SUA la Chisinau, unde au avut loc intrevederi cu studentii membri ai Centrului in vederea familiarizarii acestora cu importanta respectarii drepturilor de proprietate intelectuala.

De asemenea, expertul USPTO a discutat cu judecatorii de la Curtea Suprema de Justitie si reprezentantii Asociatiei Nationale a Judecatorilor din Republica Moldova referitor la practica judiciara pe cazurile de litigii din domeniul dreptului de autor. In cadrul discutiilor, s-a evidentiat necesitatea instruirii judecatorilor in domeniul aplicarii normelor de drept, in contextul ultimelor modificari legislative care tin de competenta instantelor de judecata.

Vizita a inclus si organizarea a doua mese rotunde la AGEPI. Prima reuniune a urmarit scopul familiarizarii reprezentantilor organizatiilor de gestiune colectiva a dreptului de autor si drepturilor conexe (AsDAC, Copyright, ANPCI, ReproMold, ORDA) si ai utilizatorilor cu practicile de stabilire si negociere a tarifelor remuneratiei de autor, practicile judiciare in domeniul drepturilor de autor si conexe din SUA, litigiile privind incalcarea drepturilor de autor, recuperarea prejudiciilor s.a. A doua intrunire s-a axat pe sistemul de gestiune colectiva a drepturilor patrimoniale de autor si conexe, avandu-i in calitate de participanti pe reprezentantii autoritatilor publice, mediului de afaceri, organizatiilor de gestiune colectiva si AGEPI. In cadrul intrunirii, dna Ann Chaitovitz a vorbit despre principiile de gestiune colectiva si activitatea OGC-urilor dupa modelul SUA, incadrarea activitatii acestor organizatii in sistemul de drept, cooperarea cu alte organizatii in contextul erei digitalizarii informatiei.

Expertul american a mai avut intalniri cu reprezentantii Comisiei Parlamentare pentru Cultura, Stiinta, Educatie, Tineret si Sport, Consiliului Coordonator al Audiovizualului in cadrul carora s-au pus in discutie protectia operelor audiovizuale in era digitala si in cazul regimurilor transfrontaliere.

In finalul vizitei, dna Ann Chaitovitz a fost protagonista unei lectii deschise la Academia de Studii Economice (ASEM), familiarizand corpul didactic si studentii acestei institutii cu domeniul drepturilor de autor si conexe in noua era digitala.

(Serviciul de presa AGEPI)