2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Seminarul cu genericul "Managementul Proprietatii Intelectuale in programele europene de cercetare"

05.09.2013

In scopul fortificarii capacitatilor beneficiarilor actuali si potentiali ai proiectelor europene privind gestionarea diverselor aspecte ce tin de Proprietatea Intelectuala (PI), prin oferirea informatiei teoretice si practice de catre experti in domeniu, pe 4 septembrie curent, Academia de Stiinte a Moldovei (ASM), Centrul Proiecte Internationale, in comun cu Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala si Oficiul Republicii Moldova pentru Stiinta si Tehnologie pe langa Uniunea Europeana, cu sustinerea Serviciului IPR Helpdesk al Comisiei Europene, a organizat seminarul ”Managementul Proprietatii Intelectuale in programele europene de cercetare”. Expertii din cadrul IPR Helpdesk au intervenit de la Bruxelles printr-o video-conferinta.

La eveniment au participat beneficiarii proiectelor europene in derulare, persoanele responsabile de relatiile internationale si transfer tehnologic din cadrul institutiilor de cercetare-dezvoltare, rezidenti ai parcurilor stiintifico-tehnologice si incubatoarelor de inovare, punctele nationale de contact in Programul Orizont 2020.

Seminarul a avut loc in incinta Academiei de Stiinte a Moldovei si a fost deschis de catre Prim-vicepresedintele Academiei de Stiinte a Moldovei Ion Tighineanu. In cadrul seminarului au fost prezentate provocarile legate de proprietatea intelectuala in cadrul programului cadru FP7, inclusiv cele mai bune practici de reglementare a aspectelor de PI in cadrul contractelor de finantare a proiectelor FP7, dar si instrumentele disponibile pentru valorificarea rezultatelor programelor de cercetare sub forma de obiecte de PI.

In cuvantul sau de salut adresat participantilor la seminar, vicedirectorul general al AGEPI Svetlana Munteanu a mentionat despre angajamentul Agentiei de a acorda suportul necesar pentru o mai buna valorificare a obiectelor de PI de catre institutiile de cercetare. Reprezentantii AGEPI au adus la cunostinta participantilor cele mai importante elemente ale sistemului national de PI, dar si serviciile oferite de AGEPI intru sustinerea sectorului de cercetare&dezvoltare si businessului inovativ.

Directorul Centrului Proiectelor Internationale al ASM Lidia Romanciuc a prezentat auditoriului si noul Program Cadru de Cercetare si Dezvoltare al UE care va derula incepand cu anul 2014 pe o perioada de 6 ani: Programul Orizont 2020.

Mai multe detalii despre Programul Orizont 2020 puteti afla accesand link-ul: http://ec.europa.eu/research/horizon2020/