2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Relațiile de colaborare AGEPI-OEB, discutate în cadrul unei reuniuni online

15.10.2020

Pe 15 octombrie curent, a avut loc o reuniune online la nivel de conducere a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și a Oficiului European de Brevete (OEB). Scopul întrevederii a fost realizarea unui schimb de informații referitor la ultimele evoluții în domeniul proprietății intelectuale, în special în materie de brevete, precum și de a revizui stadiul activităților de cooperare bilaterală.

Astfel, în cadrul reuniunii, s-a discutat despre stadiul de colaborare bilaterală între AGEPI și OEB. Părțile au discutat și despre implementarea în Republica Moldova a sistemului de validare a brevetelor europene la cinci ani de la intrarea în vigoare a regimului de validare. De asemenea, au fost identificate direcțiile prioritare de colaborare bilaterală dintre oficii pentru următoarea perioadă, în vederea promovării activității inovaționale și dezvoltării sistemului național de protecție a invențiilor.

În cadrul discuțiilor, Viorel Iustin, Directorul general al AGEPI, a apreciat suportul acordat de către OEB pentru dezvoltarea capacităților instituționale ale AGEPI, inclusiv accesul specialiștilor la programele de instruire profesională în domeniul administrării şi examinării brevetelor, organizate de către Academia OEB. „În calitate de Director general al AGEPI îmi propun să depun toată diligența pentru integrarea sistemului de brevete din Republica Moldova în spațiul european și să contribui la consolidarea relațiilor cu Oficiul European de Brevete”, a menționat Viorel Iustin.

Președintele Oficiului European de Brevete, António Campinos, a apreciat deschiderea AGEPI pentru implementarea standardelor europene și a reafirmat sprijinul plenar al organizației pentru dezvoltarea sistemului național de brevete din Republica Moldova și integrarea acestuia în spațiul european de brevete.  

Părțile au realizat și un schimb de opinii și idei privind prioritățile oficiilor de proprietate intelectuală în condițiile crizei actuale cauzate de noul coronavirus și și-au arătat disponibilitatea de a-și consolida eforturile pentru depășirea dificultăților generate de COVID-19 și implementarea în continuare a proiectelor comune.

Părțile au apreciat înalt calitatea relațiilor de colaborare dintre Republica Moldova şi Oficiul European de Brevete și au convenit asupra oportunității fortificării acestora prin re-confirmarea angajamentelor asumate în virtutea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Organizația Europeană de Brevete privind validarea brevetelor europene pentru următoarea perioadă de cinci ani dar și prin extinderea domeniilor de cooperare bilaterală dintre AGEPI și OEB, astfel încât acestea să corespundă realităților actuale şi să răspundă așteptărilor și obiectivelor strategice ale Republicii Moldova în domeniul de referință.