2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Noi forme de organizare a unui sistem eficient de protectie a OPI

25.09.2007

Pe 20 septembrie curent la AGEPI a fost organizata masa rotunda „Realizarea obiectivelor Planului de actiuni RM–UE in domeniul proprietatii intelectuale”. Evenimentul a intrunit reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale (Centrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei (CAPC), Centrul de Initiativa pentru Drepturile Consumatorului, Institutul de Reforme Penale (IRP), Asociatia „Tinerii pentru dreptul la viata"), reprezentanti in proprietatea intelectuala, specialisti din cadrul AGEPI.

„Intrunirile lunare cu reprezentantii societatii civile, desfasurate in scopul stabilirii unor relatii de cooperare si familiarizarii publicului larg cu noile prevederi ale legislatiei referitoare la PI, au devenit deja traditionale”, a remarcat in cuvantul sau de deschidere Ion Daniliuc, vicedirectorul general al AGEPI. „AGEPI este responsabila de crearea prevederilor ce se contin in legislatia europeana privind inregistrarea, protectia si apararea drepturilor de PI, depunand eforturi considerabile pentru armonizarea legislatiei nationale cu cea comunitara. Specialistii AGEPI au initiat in acest an o actiune fara precedent, lucrand asupra modificarii celor 5 legi referitoare la proprietatea industriala si a legii privind dreptul de autor si drepturile conexe. In acest proces au fost atrasi consultanti europeni, ministere interesate, luandu-se in considerare toate sugestiile parvenite pe parcurs”, a subliniat I. Daniliuc.

Deoarece cele mai multe solicitari de protectie juridica parvin de la detinatorii marcilor (la momentul actual fiind inregistrate peste 60 mii de cereri), in acest domeniu consemnindu-se si cel mai mare numar de litigii, Legea privind protectia marcilor trezeste un interes sporit. In cadrul actualei mese rotunde a fost prezentat proiectul de Lege, punandu-se accentul pe diferentele dintre stipularile vechi si cele noi. Natalia Mogol, sef Sectie marci nationale, AGEPI, a facut o analiza comparativa, atragand atentia publicului asupra reglementarilor noi introduse in proiectul de lege.

Notiuni si reglementari ca: „marca agentului/reprezentantului”, „semnele de inalta valoare simbolica”, „limitarea drepturilor prin inactiunea titularului”, „specificul transmiterii drepturilor”, „epuizarea dreptului conferit de marca”, „marcile-proprietatea statului” s.a. au generat dezbateri aprinse, fiind sugerate idei noi in scopul perfectionarii cadrului legislativ in domeniul protectiei marcilor.

Urmatoarea reuniune cu reprezentantii ONG-urilor va fi organizata pe 18 octombrie 2007.

Proiectele de legi recent elaborate pot fi consultate la adresa: http://www.agepi.md/md/proiecte legi/