2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Modalitati de promovare a proprietatii intelectuale in cadrul Expozitiei Internationale Specializate „MOLDAGROTECH”

13.03.2014

In perioada 12–15 martie 2014, Agentia de Stat a Proprietatii Intelectuale (AGEPI) participa cu un stand informational la Expozitia Internationala Specializata de masini, echipamente si tehnologii pentru complexul agroindustrial „MOLDAGROTECH”, editia a XXVI-a.

Evenimentul este organizat de CIE „Moldexpo” S.A. in colaborare cu Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare al Republicii Moldova. La expozitie participa peste 130 de companii din 11 tari: Republica Moldova, Austria, Belgia, Bulgaria, Coreea de Sud, Grecia, Franta, Romania, Cehia, SUA si Ucraina.

Din numarul total al participantilor 70% sunt companii autohtone, iar 30% - de peste hotare. Acestia ofera lucratorilor agricoli cele mai cunoscute branduri locale si internationale pe toate domeniile sectorului agroindustrial: tehnica pentru complexul agroindustrial, sisteme de irigare si alimentare cu apa in agricultura, instalatii hidro, echipamente pentru industria alimentara si prelucratoare, fertilizanti si mijloace de protectie a plantelor, material semincer, tehnologii de cultivare intensiva a plantelor agricole etc.

Traditional, specialistii AGEPI ofera consultatii agentilor economici din sectorul agroindustrial despre aspectele sistemului national de protectie a proprietatii intelectuale, distribuind si prezentand materiale promotionale in domeniu atat agentilor economici prezenti la expozitie, cat si vizitatorilor.

In cadrul seminarelor si meselor rotunde ce se desfasoara in cadrul programului aditional al expozitiei se discuta teme ce vizeaza sectorul agroindustrial al tarii.

Pe 13 martie curent, AGEPI a organizat Seminarul cu genericul „Proprietatea intelectuala – suport pentru organizarea intreprinderii”. Specialistii AGEPI au familiarizat persoanele responsabile din cadrul intreprinderilor si institutiilor de cercetare cu importanta si valoarea economica a obiectelor de proprietate intelectuala, in calitate de bunuri intangibile, pentru dezvoltarea economica si sporirea competitivitatii pe piata interna si externa, prezentand avantajele si oportunitatile pe care le ofera titularilor, drepturile exclusive asupra obiectelor de proprietate intelectuala. Au fost prezentate comunicari cu tema: „Proprietatea intelectuala si rolul ei in dezvoltarea intreprinderii” (Alina Fodea, specialist principal Sectia marketing, servicii), „Aspecte privind brevetarea inventiilor” (Ala Gusan, Director Departament inventii, soiuri de plante), „Mijloace de asigurare a drepturilor de proprietate intelectuala” (Liviu Sibov, specialist principal, Sectia contencios si gestionare statut juridic OPI). Participantii la seminar au beneficiat de un spectru larg de informatii avand posibilitatea de a consulta recomandarile specialistilor AGEPI despre riscurile care pot aparea in urma neinregistrarii la timp a obiectelor de proprietate intelectuala, crearea unei marci pentru a avea o afacere de succes, mentinerea in vigoarea a unui brevet de inventie, procedura de depunere a cererilor obiectelor de proprietate intelectuala in regim online folosind semnatura digitala, taxele pentru serviciile prestate de AGEPI, precum si persoanele care beneficiaza de scutiri si reduceri la achitarea taxelor s.a.

Expozitia MOLDAGROTECH este unul dintre cele mai importante si prestigioase evenimente, organizate de CIE „Moldexpo”, reflectand, de-a lungul a peste 20 de editii, tendintele-cheie in dezvoltarea complexului agroindustrial din Moldova.