2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Inventii din Republica Moldova la Salonul INVENTIKA 2005 de la Bucuresti

18.10.2005

In luna octombrie inventatori din Republica Moldova au expus circa 40 de inventii la prestigiosul Salon National de Inventii, Cercetare Stiintifica si Tehnologii noi, cu participare internationala, INVENTIKA 2005 de la Bucuresti.
In acest an la Salonul INVENTIKA 2005 Bucuresti au fost prezentate peste 170 de inventii: 107 din Romania, 40 din Republica Moldova, 30 din Ungaria si 5 din Serbia-Muntenegru. Cele mai bune inventii alecercetatorilor moldoveni au fost apreciate cu medalii, premii si diplome de onoare: moldovenii au obtinut 2 medalii de aur, 1 de argint, 3 de bronz si un premiul special din partea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica a Ministerului Educatiei si Cercetarii. De asemenea, Forumul Inventatorilor Romani a premiat Metodea de acordare a divizoarelor de tensiune a dlor. Ion DANILIUC si Iulian COLPACOVICI cu Diploma de Excelenta si statuia Stefan cel Mare, iar doamnei Marina BATRANU i s-a acordat Diploma de Excelenta si Medalia de Argint pentru Articolele de cosmetica prezentate la Salon.

Inventia Metode de corectie chirurgicala in ortopedia pediatrica a doctorului Petru MOROZ si colaboratorilor sai a fost distinsa cu medalie de aur. Tot cu medalie de aur a au fost distinsi inventatorii CEREMPEI Ludmila, MOGOREANU Petru, GUDUMAC Valentin, SCHITCO Olga, COLIBABA Elena pentru Metoda de diagnosticare a functiei pancreasului la copii cu afectiuni gastrointestinale cronice.
Medalia de argint a fost decernata cercetatorilor CAROS Nicolae, GORNEA Filip, PULBERE Oleg, MARIN Ion, MELNIC Caterina si CAROS Cristina pentru metoda Corectia chirurgicala a deformatiilor si traumatismelor coloanei vertebrale prin sisteme de stabilizare in cadran.
Cele trei medalii de bronz au fost decernate de asemenea unor inventii din domeniul medicinii: pentru Chirurgie estetica cu raze laser, autori GAGAUZ Alexei si ABABII Ion; pentru Mediu de cultura pentru indicarea stafilococilor in apa regenerata, autori GHEORGHITA Tudor, SKURATOV Vladimir, PUSCAS Nicolae, GHEORGHITA Nina; pentru Transplanturi morfoinductive si metode de plastii chirurgicale, autori TOPOR Boris, BETISOR Vitalie, CROITORU Gheorghe, NACU Viorel, VETRIGEANU Sergiu, PETRACHI Victor, BAJUREA Ala.
Premiul special din partea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica a Ministerului Educatiei si Cercetarii a fost acordat inventatorilor PRISACARI Viorel, SAMUSI Nina, TARCOV Victor, BURACEVA Svetlana, GULEA Aurelian pentru inventia Complecsi celati ai cuprului (II) activi fata de microorganismele grampozitive.

Cea de-a IX-a editie a Salonului National de Inventii, Cercetare Stiintifica si Tehnologii noi, cu participare internationala, INVENTIKA 2005, s-a desfasurat in aceeasi perioada (4-8 octombrie 2005) cu Targul Tehnic International Bucuresti – TIB, inventatorii beneficiind de un mediu de afaceri propice, de mediatizare sustinuta de un numar mare de vizitatori, devenind in acest fel un loc tot mai cunoscut pentru contacte profesionale si de afaceri.

Incepand cu editia din acest an Salonul National INVENTIKA Bucuresti se organizeaza sub patronajul Ministerului Educatiei si Cercetarii din Romania si al Salonului International de Inventii de la Geneva, avand sprijinul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Camerei de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti, Oficiului de Stat pentru Inventii si marci si ROMINVENT, institutii care, prin prestigiul deja cunoscut, confera un sprijin profesional si competent participantilor.