2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Expozitia Europeana a Creativitatii si Inovarii „EUROINVENT-2012”, editia a IV-a, si-a desemnat castigatorii.

18.05.2012

Forumul Inventatorilor Romani in parteneriat cu universitatile iesene si „EUROPE DIRECT Iasi” au organizat in perioada 10-12 mai 2012 Expozitia Europeana a Creativitatii si Inovarii “EUROINVENT-2012”, editia a IV-a, care s-a desfasurat in Sala Pasilor Pierduti, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi. Evenimentul s-a adresat inventatorilor, cercetatorilor, studentilor si doctoranzilor de la universitatile cu profil de cercetare.

La manifestare au participat reprezentanti ai asociatiilor inventatorilor, precum si cercetatori independenti din Romania, Republica Moldova, Croatia, Egipt, Spania, Ucraina, Marea Britanie, Iran, Malaysia, Indonezia, Coreea de Sud, Federatia Rusa. In cadrul expozitiei au fost expuse inventii, tehnologii, cercetari inovative si proiecte elaborate in ultimii 5 ani, ale inventatorilor care vin in sprijinul creativitatii.

In cadrul evenimentului s-a desfasurat un atelier de lucru cu genericul „Creativitatea romaneasca in context european” (cu sectiunile: Proprietatea Intelectuala si dreptul de autor in actualul context geopolitic, Creativitatea tehnico-stiintifica romaneasca – trecut, prezent si viitor, Valorizarea mostenirilor culturale si tehnico-stiintifice) si Salonul National de Carte tehnico-stiintifica unde au fost premiate carti aparute in ultimii doi ani si edituri care au tiparit lucrari reprezentative pentru cercetarea romaneasca. De asemenea, s-a desfasurat Expozitia de pictura „Visual Art”, organizata in colaborare cu Universitatea de Arte “G. Enescu” din Iasi si Uniunea Artistilor Plastici Iasi.

La Salonul „EUROINVENT-2012” au fost prezentate circa 225 inventii, dintre acestea – 62 de catre inventatorii din Republica Moldova, din diferite domenii: energetica, agricultura, medicina, constructii, aviatie, chimie, tehnologii ale informatiei si altele. Republica Moldova a fost prezentata de institutiile stiintifice si universitare: Institutul de Genetica si Fiziologie a Plantelor, Institutul de Chimie, Institutul de Microbiologie si Biotehnologie, Institutul de Zoologie ale ASM, Centrul National pentru Sanatate Publica, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnica a Moldovei, Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu” s.a.

Juriul International a apreciat lucrarile inventatorilor cu 90 medalii de aur, 60 de argint si 30 de bronz, dintre care inventatorii din Republica Moldova au obtinut 27 medalii aur, 18 – de argint si 8 – de bronz.

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova a participat la Expozitia „EUROINVENT”cu un stand promotional. Totodata, AGEPI a acordat trei medalii: autorilor Wafaa Mohamed Haggag, Abd Kreem Fareed de la Centrul National de Cercetare, din Dokki, Egipt, pentru inventia „Combaterea mucegaiului pulverulent”; grupului de autori Cernomazu Dorel, Mandici Leon, Graur Adrian de la Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, pentrulucrarea: „Mecanismele de actionare solare termobimetalice” si lui Anton Bačić de la Scoala Centrala de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor din Croatia, pentru „Elevator (transportor) electromagnetic”. Cupa AGEPI a fost acordata prof. univ., dr. Ion Sandu, Presedinte al Forumului Inventatorilor Romani, pentru ciclu de inventii prezentate la Expozitia „EUROINVENT-2012”, precum si desfasurarea excelenta a salonului.

Detalii: www.eudirect.ro/euroinvent