2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Editia a VII-a a Concursului „INVENTIA ANULUI”

30.06.2011

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) a desfasurat editia a VII-a a Concursului „INVENTIA ANULUI”, destinat comunitatatii stiintifice si inovationale din Republica Moldova.

Scopul acestui concurs consta in popularizarea si sustinerea activitatii inventive din tara noastra, stimularea detinatorilor titlurilor de protectie pentru inventii in vederea aplicarii in productie a rezultatelor elaborarilor lor intelectuale si antrenarii investitorilor nationali in procesul de valorificare a inventiilor din sfera tehnico-stiintifica.

La concurs sunt admise lucrarile dezvaluite in brevete de inventie acordate inventatorilor din Republica Moldova, care au fost eliberate de AGEPI sau de oficiile de proprietate intelectuala din strainatate pe parcursul ultimilor 3 ani, avand un impact pozitiv asupra dezvoltarii economiei nationale, solutionarii problemelor ce tin de necesitatile curente ale vietii, tehnica, transport, chimie, industria alimentara, textile, mecanica, electricitate, fizica si alte domenii.

Prioritate se acorda inventiilor, a caror valorificare s-a soldat cu efecte economice concrete. Conditiile de participare la concurs sunt expuse in Regulamentul de organizare si desfasurare a Concursului „Inventia anului”. Concursul include urmatoarele nominalizari:

  • „Inventia anului”
  • „Inventia anului creata de un tanar inventator”

Bilantul concursului si premierea invingatorilor au loc in cadrul sedintei festive consacrate Zilei Inventatorului si Rationalizatorului din Republica Moldova, marcata anual in ultima sambata a lunii iunie.

In urma examinarii dosarelor inscrise in concurs, Comitetul organizatoric a desemnat urmatorii invingatori ai editiei din acest an:

a) la nominalizarea „Inventia anului-2010”: Ion Habasescu, Victor Schibitchi, Boris Chicu, Boris Zadorojnii - pentru inventia „Rampa a masinii de stropit”, brevet de inventie nr. 3550;

b) la nominalizarea „Inventia anului-2010 creata de un tanar inventator”: Iana Zubrilina - pentru inventia „Procedeu de preparare a amestecurilor de constructie activate pe baza de liant mineral”, brevet de inventie nr. 3318;

c) premii si diplome de mentiune: Svetlana Popel, Elena Draganova, Lidia Parsacova, Lidia Demcenco, Dmitrii Draganov - pentru inventia „Procedeu de fabricare a painii de grau si secara”, brevet de inventie nr. nr.3551; Elena Molodoi - pentru inventia „Tulpina de drojdie Saccharomyces carlsbergensis - sursa de steroli”, brevet de inventie nr. 3538; Nicolae Donica - pentru inventia „Procedeu de taiere a pomilor fructiferi de visin, cires si cais”, brevet de inventie de scurta durata nr. 178.

Pentru fiecare nominalizare se instituie un premiu banesc si o diploma de mentiune, acordate de catre AGEPI inventatorilor.