2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Conferința științifică consacrată aniversării a 70-a de la fondarea Grădinii Botanice Naționale "Alexandru Ciubotaru"

30.10.2020

Pe 30 octombrie curent, a avut loc Conferința științifică consacrată aniversării a 70-a de la fondarea Grădinii Botanice Naționale "Alexandru Ciubotaru". Evenimentul a fost organizat în incinta Grădinii Botanice în format hybrid, cu participare în persoană și online.

La deschiderea evenimentului au participat Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, preşedintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Viorel Iustin, directorii instituțiilor de cercetare, rectorii universităților din domeniu, cercetători botanişti etc.

În mesajele adresate participanților, invitații au adus înalte aprecieri și omagii tuturor celor care au contribuit de-a lungul timpului la edificarea Grădinii Botanice și au asigurat colectivul prestigioasei instituții de totala susținere și colaborare. Președintele Academiei de Științe a Moldovei a venit la eveniment și cu o serie de distincții și mențiuni pentru cei mai prodigioși cercetători și amelioratori, care au asigurat și continuă să depună eforturi la dezvoltarea științifică a domeniului, printre care și regretatul cercetător al Institutului, dr. hab. Alexei Plancean.

În cuvântul de salut, Directorul general al AGEPI, Viorel Iustin, a menționat că: “Cooperarea instituțiilor noastre în domeniul dezvoltării, promovării și protecției creațiilor inventatorilor din țară a devenit deja tradițională. Suntem recunoscători pentru aportul Dvs. în diseminarea cunoştinţelor privind beneficiile legate de drepturile de proprietate intelectuală în rândul amelioratorilor şi inventatorilor din republică. Totodată, suntem nespus de recunoscători pentru implicarea deosebită a instituției Dvs. la EIS „Infoinvent” și crearea atmosferei inedite.

Reiterând felicitările cu ocazia aniversării fondării Grădinii Botanice Naționale „Alexandru Ciubotaru”, urez tuturor celor care activează sau au activat pe parcursul anilor în cadrul instituției multă sănătate, tinereţe creatoare perenă, fericire şi împlinire personală şi profesională, colaborare eficientă cu instituţiile de cercetare şi inovare în promovarea unei imagini favorabile a ţării noastre în lume.”

Prima parte a Conferinței a fost dedicată aniversării Grădinii Botanice, susținută de mesaje de salut  și comunicări științifice. În partea a doua a evenimentului a avut loc lansarea monografiei „Opere alese”, în 4 volume, autor acad. Alexandru Ciubotaru.

Creată în anul 1950, Grădina Botanică Națională "Alexandru Ciubotaru" a consemnat o frumoasă dezvoltare ascendentă, eforturile sale conjugate fructificându-se cu noi rezultate întru binele cetățenilor și prosperarea Republicii Moldova. Dispunând de un genofond de plante care include peste 10 mii de specii și taxoni, instituția a creat, conform principiului ecologico-sistematic, expoziții de o valoare inestimabilă: Dendrariul, sectorul Flora Moldovei, Pinariul, Sectorul Ornamental Floricol, Sectorul Plante Medicinale și Aromatice, Siringariul, Lianariul, Gradina de pomi cu coroana dirijată etc., care contribuie plenar la cercetarea și buna cunoaștere a vegetației plaiului natal.