2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2009 - Anul european al creativitatii si inovarii

02.02.2009

La 7 ianuarie, in Cehia, tara care detine presedintia Uniunii Europene, a fost lansat Anul european al creativitatii si inovarii - 2009, cu sloganul „Imagineaza. Creeaza. Inoveaza”. Ceremonia a avut loc la Praga, fiind prezenti Jose Manuel Durao Barroso, Presedintele Comisiei Europene, Mirek Topolanek, prim-ministrul ceh, si alti oaspeti inalti. Ea a fost precedata de o conferinta la care a fost prezentat un raport privind creativitatea si inovarea in cadrul Uniunii Europene.

Anul European debuteaza pe fundalul crizei economice, numerosi raportori remarcand ca stimularea creativitatii si inovarii este una din solutiile problemei. Jan Figel, Comisarul European pentru educatie, formare, cultura si tineret, a declarat ca nu se stie cat de mult va dura criza si ce proportii va avea. Dar, atunci cand va finaliza, cei care au investit in creativitate si inovatie vor obtine prioritati evidente. Participantii au fost unanimi in ideea ca prima prioritate a institutiilor si guvernelor Uniunii Europene trebuie sa fie investitiile in educatie si aptitudinile creative. In contextul crizei actuale, reducerea cheltuielilor pentru cercetare, dezvoltare si educatie ar fi o eroare enorma. Ei au estimat ca creativitatea si inovarea sunt factori indispensabili pentru solutionarea provocarilor, printre care figureaza schimbarile demografice, globalizarea, schimbarile climatice si tranzitia spre o societate bazata pe cunoastere.

A fost subliniata importanta creativitatii si inovarii in dezvoltarea personala, sociala si economica, fiind necesare promovarea talentelor umane, incurajarea abordarilor inovatoare in diferite sectoare ale stiintei si economiei, precum ar fi: educatia, cultura, activitatea tehnologica si de cercetare, dezvoltarea progresului tehnico-stiintific, ameliorarea mediului inconjurator, avansarea economiei, edificarea continua a societatii informationale etc.

In cadrul acestui An se vor desfasura campanii de promovare a rezultatelor creativitatii atat la nivel european, cat si in plan national, regional si local. Manifestarile se vor incadra in contextul Strategiei de la Lisabona, care isi propune drept obiectiv sa transforme economia tarilor Uniunii Europene, bazata pe cunoastere, in una din celea mai competitive din lume.

Detalii despre lansarea Anului european 2009 la: http://www.create2009.europa.eu/

Comunicatul de presa: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1893&type=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

La 29 ianuarie curent, in cadrul simpozionului „Dimensiuni biblioteconomice ale implementarii conceptului Educational ULIM”, organizat de Departamentul Informational ULIM, Petru Racu, sef CID PI AGEPI, a tinut discursul „2009 – Anul european al creativitatii si inovarii: traiectorii biblioteconomice”. A fost pus accentul pe rolul institutiilor informationale, si in special al bibliotecilor, in procesul de stimulare a spiritului creativ, s-au conturat directiile si modalitatile de diseminare a informatiei din domeniul proprietatii intelectuale in sprijinul utilizatorilor pasionati de cercetare si inovare.