2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

„Probleme actuale ale economiei proprietatii intelectuale” in viziunea specialistilor in domeniu

20.11.2006

Explorarea si valorificarea potentialului intelectual ocupa un loc strategic in economia si, implicit, in dezvoltarea continua a oricarui stat. In scopul discutarii si analizei celor mai stringente necesitati ale domeniului, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova organizeaza sistematic la Chisinau intruniri ale reprezentantilor sferei intelectuale. Una din aceste reuniuni a avut loc la 16-17 noiembrie 2006, fiind desfasurata editia a V-a a Conferintei internationale stiintifico-practice „Probleme actuale ale economiei proprietatii intelectuale”. In cuvantul de deschidere Dorian Chirosca, vicedirectorul AGEPI si Viorica Carare, directorul Institutului de Economie, Finante si Statistica, membrii comitetului de organizare, au accentuat ca economia bazata pe cunostinte, creativitatea si inovatia reprezinta factori determinanti ai activitatii de succes a oricaror structuri, fie de cercetare stiintifica, fie antreprenoriale.

Printre participantii la conferinta au fost reprezentantii AGEPI, ai Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica, ai institutelor Academiei de Stiinte a Moldovei, Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic, Institutului de Tehnologii Alimentare, Institutul de Tehnologii Agricole „Mecagro”, Centrului de Tehnologii Informationale, Institutului National pentru Viticultura si Vinificatie al Agentiei Agroindustriale „Moldova-Vin”, Uninii Producatorilor de Fonograme si Videograme si multi altii.

Organizatorii, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova in colaborare cu Academia de Stiinte a Moldovei, au gazduit oaspeti si din tarile-vecine (Romania, Rusia, Ucraina), care, prin rapoartele prezentate in cele doua zile de lucru, au pus in evidenta aspecte specifice tarilor lor ale problematicii anuntate.Astfel, Ana-Maria Niculae, sef birou, OSIM, Romania, a trecut in revista aspectele economice privind brevetele de inventii; Valentina Amelkina, directorul Bibliotecii Tehnice si de Brevete din Federatia Rusa, si-a impartasit experienta privind asigurarea informationala a activitatii intelectuale.

Rapoartele prezentate au cuprins o arie larga de teme, printre acestea numarandu-se: Probleme si perspective privind inovarea si transferul tehnologic in Republica Moldova, Ponderea activelor imateriale in patrimoniul corporativ al RM, Sporirea investitiilor in activitatile inovationale din complexul agroindustrial, Avantajele economice ale protectiei indicatiilor geografice s.a. In opinia specialistilor prezenti la intrunire, printre actiunile prioritare care se cer implementate in scopul promovarii la nivel de stat a procesului inovational sunt atragerea investitiilor si stabilirea regimurilor speciale de creditare si impozitare.

Un subiect aparte, care a trezit interesul general, l-a constituit dreptul de autor, fenomenul pirateriei si pericolul produselor contrafacute pentru economia nationala. Rata incalcarilor in acest domeniu este ingrijorator de ridicata, generand probleme economice. Din acest considerent apararea juridico–penala a proprietatii intelectuale devine o necesitate tot mai solicitata si actuala, reglementarea juridica a problemelor de acest gen fiind o garantie a excluderii infractiunilor. In acest context Dorian Doronceanu, directorul Uniunii Producatorilor de Fonograme si Videograme din RM si-a expus viziunea privind combaterea pirateriei in domeniul retelelor per–to–per, iar Vasile Armanas, reprezentantul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) a estimat realizarile si problemele actuale in domeniul legislatiei romanesti de profil.

In cadrul conferintei s-a mai desfasurat o masa rotunda intitulata „Repere istorice ale brevetarii inventiilor”, mediatorii careia, Valentina Amelkina, directorul Bibliotecii Tehnice si de Brevete din Federatia Rusa, si Petru Racu, seful Bibliotecii si Colectiei Arhiva al AGEPI, au amintit asistentei despre cele mai semnificative momente in evolutia domeniului, punand accentul pe necesitatea pastrarii riguroase a tuturor actelor si datelor acumulate, fiind inadmisibila si irecuperabila pierderea lor.

Dat fiind faptul ca activitatea inovationala este chezasia prosperitatii in conditiile economiei de piata, iar potentialul intelectual este factorul determinant al relansarii economice, schimbul de experienta facut in cadrul conferintei de catre specialistii din cele mai diverse sfere economice garanteaza evolutia atat a cunostintelor din domeniul Proprietatii Intelectuale, cat si a utilizarii lor practice pe scara larga. Dupa cum s-au exprimat participantii reuniunii intelectuale, tehnicile noi de management in activitate si implementarea inovatiilor reprezinta cheia succesului in secolul XXI, iar extinderea rolului creativitatii la etapa tranzitiei spre postindustrializare este un fapt in plina realizare.

Comunicarile prezentate la Conferinta vor fi publicate intr-o editie speciala, in redactia autorilor.