2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Întâlnire bilaterală între Directorul general interimar al AGEPI, Andrei Popa și Directorul General al OMPI, Francis Gurry

11.10.2019

Directorul general interimar al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Andrei Popa s-a întâlnit cu Directorul General al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), dr. Francis Gurry.

În cadrul reuniunii au fost abordate prioritățile de colaborare bilaterală dintre Republica Moldova și OMPI, fiind, totodată, realizat un schimb de opinii pe marginea ultimelor evoluții din domeniul proprietății intelectuale (PI), provocărilor cu care se confruntă AGEPI, eforturilor depuse în domeniul respectării dreptului de autor și drepturilor conexe și promovării indicaților geografice, dar și a acțiunilor pe care agenția își propune să le implementeze cu suportul OMPI.  

Întâlnirea bilaterală a avut loc în cadrul celei de-a 59-a runde de Adunări ale statelor membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietății Intelectuale, desfășurate la Geneva, în perioada 30 septembrie – 9 octombrie.

În cadrul discuțiilor, Andrei Popa a reconfirmat angajamentul AGEPI de a depune și în continuare eforturi în vederea conformării cadrului regulator moldovenesc la standardele internaționale și a salutat deschiderea OMPI de a susține constant și consecvent eforturile Republicii Moldova de fortificare a capacităților instituționale în domeniul proprietății intelectuale, în special pe dimensiunea dreptului de autor și drepturilor conexe. Consolidarea sistemului de indicații geografice și valorificarea potențialului agroalimentar al Republicii Moldova prin promovarea produselor tradiționale cu indicații geografice controlate a fost un alt subiect dezbătut în cadrul întâlnirii cu conducerea OMPI.

Directorul general al OMPI a ținut să felicite delegația moldovenească pentru succesele înregistrate de către țara noastră, și cu precădere AGEPI, în implementarea programelor de dezvoltare și consolidare a sistemului de PI și a apreciat eforturile depuse în domeniul respectării dreptului de autor și drepturilor conexe, dar și în cel al indicațiilor geografice. Dr. Francis Gurry și-a arătat în continuare disponibilitatea pentru extinderea colaborării bilaterale cu Republica Moldova.

Prezentă la reuniune, E.S. Oxana Domenti, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova la Oficiul Națiunilor Unite de la Geneva și alte organizații internaționale din Elveția, a adus înaltului funcționar al ONU aprecierea Guvernului de la Chișinău pentru suportul acordat Republicii Moldova în edificarea unui sistem modern de proprietate intelectuală.

Au fost abordate și alte subiecte de interes pentru țara noastră,  precum creșterea nivelului de cultură și educație în domeniul PI. În final, Directorul general interimar al AGEPI a apreciat suportul și participarea OMPI la organizarea în Republica Moldova a unor evenimente de anvergură în domeniul PI, inclusiv a Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT” și a Conferinței Inovaționale Internaționale, care vor avea loc în perioada 20-23 noiembrie la Chișinău.